Nakon uhićenja vehabija

Je li zastava ISIS-a dovoljan dokaz za teroristički plan

zastava isis
23.12.2015.
u 20:52

Popis krivičnih djela koja se stavljaju na teret uhićenoj 11-torici je prilično dug

Zastava ISIS-a u Sarajevu pronađena tijekom akcije "Rez". No, je li to dovoljno da se dokažu sva krivična djela koja se stavljaju na teret uhićenoj jedanaestorici?, navodi N1. 

Ili su, na primjer, dovoljne tvrdnje jednog svjedoka da je ta grupa planirala ubojstvo policajaca za doček Nove godine? Nema pouzdanih dokaza ni za jedno i za drugo.

"Nema čvrstih pokazatelja da je zaista i planirano, Svakako, istražitelji moraju na osnovu saslušanja spoznati je li ta namjera bila ozbiljna, ili je to samo bila priča u društvu", kaže Amarildo Gutić.

Popis krivičnih djela koja se stavljaju na teret uhićenoj 11-torici je prilično dugačka. Međutim, u FUP-u su inzistirali na kršenju Zakon o slobodi vjere, pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, što je, prema upućenima u ovu situaciju, pokazatelj da nadležni nemaju dovoljno dokaza da potkrijepe ostala krivična djela koja im se stavljaju na teret.

"Razlog koji su iz FUP-a istaknuli u prvi plan je marginalan. Ono na čemu će se zasnivati optužnica jeste kršenje Zakona o vjeri, jer je očito da je organiziranje vehabijskih udruženja u jednu paralelnu instituciju u Islamskoj vjerskoj zajednici, dostiglo točku ključanja", tvrdi Predrag Ćeranić.

Zakon, na koji se pozivaju FUP i Tužiteljstvo, navodi kakva su religiozna okupljanja i udruživanja zabranjena. Zabranjuje se osnivanje udruga vjerskih službenika ili vjernika bez odobrenja mjerodavne vlasti crkve ili vjerske zajednice, niti postojeće takve udruge, osnovane bez mjerodavne crkvene vlasti, mogu postojati bez mjerodavna odobrenja.

Ni mesdžidi koji su pretreseni u akciji Rez nisu pod ingerencijom Islamske zajednice. Tragovi terorističkog napada u Rajlovcu istražitelje su doveli do ovih mjesta na koja je, uz uhićene u ovoj akciji, dolazio i Enes Omeragić, koji je ubio dvojicu vojnika, a nakon toga i sebe. Pitanje je koliko takvih mesdžida ima u BiH, te je li se radikalni aktivizam iz dosad poznatih sela, poput Maoče i Bočinje, približio velikih gradovima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?