stručnjaci objasnili

Je li štetno nositi grudnjak u krevetu?

spavanje
Dreamstime
26.03.2021.
u 21:43

U vrijeme kada većina nas jedva izlazi iz kuće, nošenje grudnjaka može se činiti nepotrebnim, a postoje i istraživanja koja ukazuju da učestalo nošenje grudnjaka nije dobro, no...

Iako većina žena prije odlaska na spavanje skida grudnjak, ima i onih koje preferiraju spavati s njim. Bez obzira želite li da vaše grudi imaju dodatnu podršku i preko noći ili ste slučajno zaspali s grudnjakom, nitko ne želi da ga grudnjak za vrijeme spavanja stišće i grebe. A vjerovali ili ne, neke žene ga i po noći nose upravo zbog udobnosti. 

'Nošenje grudnjaka noću doista može biti želja za udobnošću', objašnjava Jené Luciani Sena, stručnjakinja za grudnjake i autorica knjige 'The Bra Book', piše Tportal.hr.

'Nekim ženama je ugodnije nositi ih i dok spavaju', dodala je.

U vrijeme kada većina nas jedva izlazi iz kuće, nošenje grudnjaka može se činiti nepotrebnim, a postoje i istraživanja koja ukazuju da učestalo nošenje grudnjaka nije dobro. Jedna studija sugerira da prečesto nošenje grudnjaka može dovesti do opuštenosti grudi. Međutim, Luciani Sena napominje kako tu kratkotrajnu studiju trebamo uzeti s rezervom.

Nošenje grudnjaka preko dana ima brojne pogodnosti, ali što je s nošenjem grudnjaka preko noći?

'Grudi su izrađene od tkiva i ligamenata. Postoji više studija koje upozoravaju da dojke tijekom hodanja i obavljanja svakodnevnih poslova poskakuju gore-dolje. Ne samo da to s vremenom uzrokuje istezanje ligamenata, već može pridonijeti i bolovima u ramenima, vratu i leđima - a sve zbog toga što nemate odgovarajuću potporu. Zapamtite, gravitacija nije naš prijatelj', objašnjava Luciani Sena.

Ako imate male grudi i samim time malo tkiva, možda ćete se izvući ako ne nosite grudnjak. No, budući da je prosječna veličina grudnjaka u Americi 34DD (EU 75DD), većini žena je u najboljem interesu nositi ga tijekom dana. Dizajniran za borbu protiv gravitacije, visokokvalitetan, dobro odabran grudnjak može spriječiti opuštenost dojki, zadržati uspravno držanje i učiniti da se osjećate ugodnije i samopouzdanije.

Pa zašto onda grudnjak ne bismo nosili i tijekom spavanja?

Najgori grudnjaci za spavanje?

Odgovor na ovo pitanje glasi: sve preusko ili ograničavajuće. Trebali biste izbjegavati spavati u uskim, sportskim grudnjacima ili bilo kojom vrstom grudnjakom koji u sebi ima žice. Kada se nosi dulje vrijeme, kompresijski grudnjak može pritisnuti vaš limfni sustav, što vašim grudima ili tijelu ne ide u prilog. Što se tiče underwire grudnjaka, jedan pogrešan potez u krevetu može dovest do osjećaja nelagode.

Osim čimbenika koji se odnose na udobnost i potporu dojki, dugo nošenje pripijenog odjevnog predmeta također može povećati vjerojatnost iritacija kože poput osipa, probijanja tijela ili gljivičnih infekcija, upozorava dr. John Paul Tutela, plastični kirurg s certifikatom.

Eto razloga da se klonimo bilo čega premalog ili pretijesnog. No, ne vidimo ikakvu štetnost u nošenju slobodnijeg, manje ograničavajućeg sportskog grudnjaka preko noći, sve dok grudima pruža osjećaj udobnosti.

Najbolji grudnjaci za spavanje?

Odaberite grudnjak koji pruža ultra ugodan osjećaj na koži. Nekada su simbol udobnosti bili grudnjaci za dojilje, no danas postoji pregršt udobnih i pritom seksi grudnjaka jednostavnih silueta s blagom potporom, izrađenih od mekane i prozračne tkanine, bez žica. Cilj je odabrati grudnjak u kojem se vaše grudi neće osjećati zarobljene.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije