ZNANSTVENICI SE ZAPITALI

Je li ova 'bapska priča' vezana za trudnoću zaista istinita?

22.08.2017.
u 12:16

Neke od bapskih priča, današnjim mamama, izazivaju smijeh, ali i nevjericu. Baš poput one da se rodilja ne bi smjela tuširati 40 dana nakon poroda, koliko u prosjeku traje krvarenje.

Puno je priča vezanih za trudnoću koje se prenose generacijama. Neke od njih, današnjim mamama, izazivaju smijeh, ali i nevjericu. Baš poput one da se rodilja ne bi smjela tuširati 40 dana nakon poroda, koliko u prosjeku traje krvarenje.

No, jedna od "blažih" je ona koja budućim majkama zanimljiva. Ali i znanstvenicima. Ako trudnica tijekom trudnoće ima jače žgaravice, vjerojatno se radi o tome da beba ima puno kose.

Znanstvenici su odlučili provesti istraživanje kako bi toj "bapskoj priči" dali neki nazivnik. Znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins proveli su istraživanje jesu li žgaravica i količina kose kod novorođenčadi na bilo koji način povezani, a rezultati su objavljeni u časopisu Birth.

Od 64 trudnica, njih 78 posto imalo je čestu žgaravicu u trudnoći. Nakon što su rodile, istraživači su promatrali fotografije njihovih beba i pomoću skale odredili volumen kose kod novorođenčadi. Pokazalo se da je,od 28 žena koje su imale umjerene do teške žgaravice, 23 od njih rodile bebe s prosječnom ili natprosječnom količinom kose. S druge strane, 10 od 12 žena koje nisu imale žgaravicu, rodile su djecu s jako malo ili bez kose.

Iako zvuči kao da postoji veza između žgaravice i količini kose novorođenčadi ipak postoji sumnja u povezanost. Druga istraživanja su pokazala da visoke razine estrogena i drugih hormona za vrijeme trudnoće mogu opustiti kružni mišić na dnu jednjaka. To se događa uslijed visoke razine hormona progesterona i estrogena, te uzrokuje želučane kiseline koje 'cure' i uzrokuju peckanje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije