Biskupi poručili: U Banjoj Luci održano zasjedanje Biskupske konferencije BiH. Biskupi razgovarali o stanju u BiH

Javno priznati temeljito uništenje katolika u BiH

biskupi
Foto: VL FOTO
15.07.2015.
u 14:59

Biskup Komarica: Preko takvog užasnog zločina godinama prelaze i ‘najhumaniji’ političari

- Pogubne brojne ratne rane na tijelu Banjolučke biskupije ne zacjeljuju onako kako bi to bilo nužno za normalno funkcioniranje župa i cijele biskupije, kazao je biskup Franjo Komarica tijekom obraćanja na zasjedanju Biskupske konferencije BiH. - Ni nakon 20 godina službene državne vlasti i međunarodni zaduženi predstavnici skoro ništa ne čine da se javno prizna ničim izazvano, ali temeljito provedeno, uništenje vjerske skupine ljudi, tj. Katoličke crkve u 2/3 ove biskupije, koje se nalaze na području entiteta RS. Radi se o desecima tisuća uništenih katolika! Prema međunarodnom pravu, zločin za djelo učinjeno s namjerom da se potpuno ili djelomično unište narodne, vjerske ili etničke skupine ljudi naziva se genocid! Preko takvog užasnog zločina protiv čovječnosti svih poratnih godina prelaze i ‘najhumaniji’ političari i drugi intelektualci današnjice! I ovaj put duboko žalim što je sve ove poratne godine izostalo nužno potrebno zauzimanje službenih političkih predstavnika čak i hrvatskog naroda, za ispravljanje teške nepravde s nesagledivo pogubnim posljedicama za budućnost ovdašnjeg domicilnog hrvatskog naroda i s njime Katoličke crkve, rekao je biskup Komarica.

Kardinal Vinko Puljić je podsjetio da su u prvoj polovini 2015. biskupi imali brojne i važne susrete te nezaboravan pohod pape Franje 6. lipnja koji je donio divno ozračje s porukom mira i dijaloga. Spomenuo je da će svečanost proglašenja blaženim časnog sluge Božjega Petra Barbarića vjerojatno biti 2016. Biskupska konferencija BiH održala je 64. zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Na zasjedanju su sudjelovali svi članovi Biskupske konferencije BiH te izaslanici Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, Slovenske biskupske konferencije mons. Jurij Bizjak, biskup koparski, i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda biskup Dodë Gjergji, apostolski upravitelj prizrenski. “Papa Franjo odlučio je u ovim prvim godinama svoga pontifikata pastirski pohoditi zemlje koje su mu posebno pri srcu. Jedna od tih i takvih je i vaša domovina u kojoj stoljećima zajedno žive pripadnici triju religija: katolici, pravoslavci i muslimani, triju naroda: Hrvati, Srbi i Bošnjaci...

Molimo svi Duha Svetoga da snažno puše u srcima svih žitelja BiH kako bi shvatili da je temelj zajedništva istina i pravda, a nadasve ljubav”, kazao je vladika križevački Nikola Kekić. Svi biskupi će sudjelovati danas na misi u banjolučkoj katedrali na proslavi svetkovine sv. Bonaventure. Misu će predvoditi apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto.

Ključne riječi

Komentara 1

VN
vratite nam posavinu
13:45 16.07.2015.

Na tome treba zahvaliti,Tudjmanu, Susku i Bobanu, sve su hrvate u Bosni prodali za ona hercegovacka lisicija jebalisca

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?