Uskoplje

Javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš za sanitarni deponij Gračanica

04.12.2015.
u 07:00

U tijeku rasprave mještani okolnih naselja su jasno i argumentirano dali do znanja da ne žele sanitarni deponij na lokaciji rudnika

U Domu za obrazovanje i kulturu u Uskoplju održana je javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš za Regionalni sanitarni deponij Gračanica, koji je organiziralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Uz Općinu G. Vakuf-Uskoplje, projekt su zajednički trebali realizirati i općine Donji Vakuf, Jajce i Bugojno. U međuvremenu OV Bugojno odustaje od projekta i donosi zaključak protiv izgradnje deponija na lokaciji rudnika Gračanica. U tijeku rasprave mještani okolnih naselja su jasno i argumentirano dali do znanja da ne žele sanitarni deponij.

Iz Eko udruge "Gornjovrbaska dolina" tvrde da se lokacija nalazi u urbanom području, da su prvi stambeni objekti udaljeni manje od 500 m od navedene lokacije, što je protivno zakonu. Dodaju da se u blizini nalazi vodovod koji napaja općinu Bugojno te da udaljenost rijeke Vrbas iznosi samo 300 m.

Predsjednik OV Marinko Krajina iznio je primjedbe na način zakazivanja javne rasprave kao i primjedbu na studiju utjecaja na okoliš. Upozorio je da se nisu poštovale odredbe Zakona o zaštiti okoliša FBiH te da studija nije prihvatljiva jer ne iznosi bitne elemente utjecaja na okoliš i analizu postojećeg stanja.

Ističe da lokacija deponija nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, da je u suprotnosti s procjenom ugroženosti FBiH, bez jasnog financijskog plana, te da se treba uvažavati volja naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije