Gradonačelnik Tuzle

Jasmin Imamović prihvatio mandat u Zastupničkom domu BiH

Jasmin Imamović
18.11.2022.
u 15:22

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović obznanio je danas da preuzima mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Poslije 22 godine Imamović napušta funkciju načelnika/gradonačelnika, a Gradsko vijeće Tuzla će na izvanrednoj sjednici donijeti odluku o imenovanju vršitelja dužnosti gradonačelnika, a sve do održavanja izvanrednih izbora. 

- Nastojat ću uraditi i na novoj poziciji što više za Tuzlu i građane. Moj poseban cilj je da se u parlamentu BiH izborim za ono što se nisam mogao izboriti s pozicije gradonačelnika, a tiče se Tuzle i Tuzlanske županije. Nastojat ću opravdati povjerenje građana Tuzle, Posavske županije i Brčko distrikta BiH - kazao je Imamović. 

Statutom Grada Tuzle je propisano da dužnost gradonačelnika u slučaju prestanka mandata i u slučaju opoziva, do ponovnog izbora, vrši osoba izabrana od Gradskog vijeća Tuzla natpolovičnom većinom.

Mandat vršitelja dužnosti gradonačelnika može trajati najduže tri mjeseca od dana prihvaćanja Imamovićeve ostavke, shodno Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH.

U tom razdoblju se moraju organizirati prijevremeni izbori, a koje raspisuje Središnje izborno povjerenstvo  BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije