Čović - Dongyua

Jačati odnose BiH i Kine u oblasti ekonomije i investicija

Qua Dongyua
03.04.2017.
u 19:52

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao sa zamjenikom ministra poljoprivrede NR Kine Qua Dongyua u Mostaru. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo prijateljskim i dobrim odnosima koji postoje između dvije zemlje. Hrvatski član Predsjedništva BiH Čović se zahvalio zamjeniku ministra poljoprivrede NR Kine Dongyuu zbog sudjelovanja brojnog kineskog izaslanstva na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2017. jednoj od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji.

Zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine je kazao da će imati niz bilateralnih i multilateralnih susreta u okviru mehanizma ”16+1“ s ciljem unaprjeđenja suradnje u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima, konkretizacije investicija u sektor poljoprivrede, kao i poljoprivrednih oprema i strojeva. Naglasio je da će na Sajmu gospodarstva Mostar 2017. biti nazočna visoka izaslanstva svjetski renomiranih kineskih poduzeća, kao što su telekomunikacijski giganti Huawei i Zhong Xing Telecommunication – ZTE, proizvođač bijele tehnike Gree Elecrtic i svjetski vodeći proizvođač građevinskih i rudarskih strojeva LiuGong. U okviru Mostarskog sajma bit će održan i Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina ”16+1“. 

Mehanizam ”16+1“ pokrenule su 2012. godine vlasti NR Kine zajedno s vlastima 16 država Središnje i Istočne Europe, uključujući i BiH, a s ciljem poboljšanja bilateralnih i multilateralnih projekata. Također je inicirao što skorije potpisivanje Sporazuma koji definiraju poljoprivrednu suradnju dvije zemlje.

Sugovornici su ovom prigodom iskazali spremnost za daljnje unaprjeđenje sveukupnih bilateralnih odnosa u svim oblastima od interesa za dvije zemlje, a posebice u oblasti ekonomije i investicija. Čović je zahvalio na podršci koju NR Kina pruža Bosni i Hercegovini te je uputio pozdrave predsjedniku NR Kine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije