sastanak

Jačanje suradnje s Turskom u oblasti pomoći osobama s invaliditetom

suradnja
05.05.2016.
u 13:35

Jačanje međudržavne suradnje u oblasti poštivanja ljudskih prava zagarantiranih UN-ovom Konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, rješavanje pitanja više milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj, kao i postizanje europskih standarda u svim sferama života bile su ključne teme današnjeg sastanka ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac i pomoćnice ministrice za obitelj i socijalnu politiku Republike Turske Ayse Kardas.

Kardas je predvodila delegaciju Republike Turske u kojoj su još bili i Serpil Bulut i Huseyin Burge, članovi Turskog parlamenta, te veleposlanik Republike Turske u BiH Cihad Erginay, Arif Barata, Sule Urker i Aybüke Bilgin iz Ministarstva za obitelj i socijalnu politiku Turske.

Ministrica Borovac je i tom prilikom zahvalila za podršku i pomoć koju je Republika Turska pružila Bosni i Hercegovini u poslijeratnom razdoblju, naglašavajući da i dalje postoji prostor za unaprjeđenje suradnje.

Tijekom sastanka akcent je stavljen na mogućnosti suradnje u oblasti omogućavanja boljih uslova života osoba s invaliditetom odnosno formiranje balkanske inkluzivne platforme kroz čije djelovanje će i nevladine organizacije iz BiH biti stavljene pod krov Svjetske inkluzivne platforme osoba s invaliditetom.

Ministrica Borovac i Kardas zaključile su da je samo udruženim snagama moguće poboljšati položaj osoba s invaliditetom u BiH i regiji.

- Suradnja vladinog i nevladinog sektora mora biti jača da bi se što bolje artikulirale potrebe osoba s invaliditetom, a na osnovu toga i kreirale politike koje će im omogućiti da se osjećaju ravnopravnima sa ostalim građanima u našoj državi.Tu vidim mogućnost boljeg i konkretnijeg djelovanja nevladinih organizacija osoba s invaliditetom, u skladu s programskim ciljevima Svjetske platforme inkluzije - navela je Borovac.

Izrazila je očekivanje da će formiranjem balkanske inkluzivne platforme biti dana mogućnost i našim udruženjima osoba s invaliditetom da se uključe u svjetske programe koji će im pružiti stručnu ali i financijsku podršku u ostvarivanju ciljeva. 

- Umrežavanje, ne samo na nivou BiH nego i regiona, je od posebnog značaja jer vodi prema jačanju međusobnog povjerenja i izgradnji svjetlije i prosperitetnije budućnosti svih nas u regiji - pocrtala je Borovac.

- Ona je pozdravila odluku Europske komisije o uvođenju bezviznog režima za državljane Republike Turske. S druge strane, turska delegacija je izrazila očekivanje da će uskoro biti prihvaćen zahtjev Bosne i Hercegovine odnosno da će što prije početi pregovori o punopravnom članstvu naše države u Europskoj uniji - priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije