Nova vjerska struktura

Jača nova selefijska frakcija u BiH

selefije
Nezavisne
26.03.2016.
u 10:13

Navodno je na pomolu nova vjerska struktura selefijske populacije, koja ima svoje šejhove, redovite aktivnosti, redovita okupljanja i predavanja

Dok Islamska zajednica u BiH insistira na gašenju više desetina paradžemata, bh. policijske agencije došle su do podatka da se u BiH čeliči nova vjerska struktura selefijske populacije! Ona je rezultat podjela unutar najbrojnije selefijske frakcije u BiH, gdje je, kako doznaju Nezavisne novine došlo do suprotstavljenih stavova kada je riječ upravo o suradnji sa IZ u BiH. 

Iz dokumenata, koje su "Nezavisne" dobile iz bh. sigurnosnih krugova, uočljivo je da se radi o selefijskoj strukturi koju ne treba potcjenjivati. 

"Očito, na pomolu je nova vjerska struktura selefijske populacije, koja ima svoje šejhove, redovite aktivnosti, redovita  okupljanja i predavanja. Ova struktura konstantno postaje jača zbog novih pristalica i povećanja broja novih daija, koji se vraćaju sa školovanja u arapskim zemljama", stoji u povjerljivoj dokumentaciji do koje su došli. U tim dokumentima vidljivo je i da zahtjev da se ilegalni džemati pripoje IZ BiH ne može donijeti zapaženiji epilog. 

"Zahtjevi vrha IZ u BiH za prestankom rada tzv. paradžemata, a zbog različitih stavova unutar same IZ, neće postići očekivani rezultat, s obzirom na to da i među visokorangiranim članovima IZ postoje različita mišljenja po pitanju gašenja paradžemata", stoji u toj dokumentaciji. U tim spisima također stoji da će se, poslije roka za gašenje paradžemata, pod dodatnim udarom naći selefijske zajednice u Bočinji, Ošvama i druge. 

Upravo u petak je istekao rok da se vođe paradžemata, iza kojih često stoje vehabije, izjasne o pripajanju Islamskoj zajednici, ali iz IZ u BiH tvrde da kompletne podatke s terena još nemaju. Zamjenik reis-ul-uleme Husein ef. Smajić kaže da, kada je riječ o gašenju paradžemata, imaju informacije tek sa dva muftijstva. 

"Naknadno ćemo imati opširnije informacije o tome koliko ih je ostalo izvan Islamske zajednice, a koji su pristupili IZ. U drugoj polovici travnja reis-ul-ulema će imati kompletno izvješće i on će tada izaći sa službenom informacijom", naveo je Smajić. Upitan da prokomentira informaciju da i među visokorangiranim članovima IZ postoje različita mišljenja po pitanju gašenja paradžemata, on je taj navod potvrdio, ističući da u svakoj vjerskoj zajednici postoje ljudi koji misle da treba drugačije raditi odnosno nastupiti. 

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, uvjerava da država ima mehanizme da se obračuna sa svima koji izlaze iz zakonskog okvira. "Što se tiče paradžemata, nećemo dozvoliti da se tu samoinicijativno organizira bilo što što izlazi iz okvira IZ, odnosno što bi predstavljalo moguću prijetnju za BiH", rekao je Mektić za "Nezavisne". On je, upitan za jačanje nove vjerske strukture selefijske populacije, kazao kako ona ne može biti legalna, niti će se dozoliti da se ona registrira. 

"Na sve što budu radili izvan sustava odnosno zakona, mi ćemo represivno djelovati", navodi Mektić. Podsjetimo, prije nekoliko dana su pojedini paradžemati, od 64, koliko ih je u BiH, uvjetovali Islamsku zajednicu u BiH brojnim zahtjevima, koji su, kako su poručili, uvjet da bi se uključili u okvire ove zajednice. Jedan takav popis od 13 prijedloga na adresu IZ poslao je džemat iz sela Ošve, a potpisao ga je vehabija Izet Hadžić, navodeći sebe kao predstavnika muslimana ovog sela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?