PUFBiH

Izvršeno 113 kontrola u kojima je zatečeno 86 radnika 'nacrno'

porezna uprava
26.07.2017.
u 15:15

Porezna uprava Federacije BiH je 25. srpnja  izvršila  113 inspekcijskih nadzora na području FBiH kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost.

U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH, kako se navodi u priopćenju, otkrili su 86 neprijavljenih radnika, 12 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, pet objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i osam  obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćeno je 11 objekata i u 51 slučaju izdati su prekršajni nalozi, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama  od 194.200 KM.

Inspekcijski nadzor u Županiji Sarajevu izvršen je u suradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo.

Porezna uprava se, također,  zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.  

Porezna uprava će, kako ističu,  nastaviti provoditi i aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika  i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. 

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade 'nacrno' da o tome obavijeste Poreznu upravu. Porezna uprava će sve prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

Samo na taj način radnici će moći ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko - invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave toj upravi. Također, poziva sve računovođe i revizore  da Upravi prijave  nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?