voće i povrće propada

Izvoznici voća i povrća u problemu zbog čekanja na granici

kamioni, vozači
BHRT
08.06.2024.
u 20:09

Poseban status za pregled robe biljnog i životinjskog podrijetla imaju samo prijelazi Gradiška i Bijača

Prve veće količine lako kvarljive robe, poput šljiva, krastavaca kornišona, krumpira, malina i kupina, iz BiH krenut će sljedećih tjedana prema Europi, a prekratko radno vrijeme fitosanitarne inspekcije u Hrvatskoj ponovno se nameće kao gorući problem proizvođača jer se naši kamioni na susjednoj granici zadržavaju satima, uslijed čega voće i povrće propada. Uzrok njihovih nevolja leži u činjenici da, od 17 graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske, poseban status sa svim nužnim inspekcijskim tijelima za pregled robe biljnog i životinjskog podrijetla imaju samo prijelazi Gradiška i Bijača.

Tijekom ljetne sezone na tim prijelazima stvaraju se ogromne gužve jer lako kvarljiva roba zahtijeva pregled fitosanitarne inspekcije čije je radno vrijeme u Hrvatskoj od sedam do 15 sati, i to isključivo radnim danima. Domaći poljoprivrednici na ovaj problem upozoravaju svake sezone, tvrdeći da su nerijetko prinuđeni plaćati i penale kupcima na Zapadu jer robu ne stižu isporučiti u dogovorenom roku. Tvrde da su dobar dio kupaca na inozemnom tržištu, upravo zbog kašnjenja, nepovratno izgubili. To navodi predsjednik Udruge voćara RS-a Dragoja Dojčinović koji kaže kako su proizvođači šljiva iz RS-a imali mnogo kupaca u Njemačkoj, što sada nije slučaj. - Tamošnji kupci odustali su od naših šljiva zbog kašnjenja u isporuci jer, kad roba stigne, to nije kvaliteta koja je dogovorena, a ni poslana. Voće jednostavno gubi na kvaliteti i propada što dulje stoji, bez obzira na to što je u hladnjači. Godinama pričamo o ovom problemu, kucamo na razna vrata, ali rješenja nema. I nije to do vlasti u BiH. Hrvatska jednostavno ne želi suradnju, zadržava našu robu kako bi prodala svoju, a na to bi BiH trebala odgovoriti na isti način - smatra Dojčinović. Istaknuo je da bi fitosanitarna inspekcija u RH tijekom sezone trebala raditi 24 sata ili barem do 19 sati. - Voće se mora ujutro obrati, spakirati, utovariti na kamione i prevesti do granice. Zatim mora proći kontrole na prijelazima BiH, tako da je jednostavno nemoguće da stigne do 15 sati do hrvatskih graničara. Mi ćemo opet uputiti apel vlastima u Sarajevu da vrše pritisak na Hrvate, ali neće to uroditi plodom kao ni do sada - kategoričan je Dojčinović. Nezadovoljni su i povrtlari koji navode da su i bez ovog problema satjerani uza zid jer posluju u otežanim tržišnim okolnostima. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH tvrde da konstantno zahtijevaju rješavanje ovog problema, navodeći da je još jedan granični prijelaz za fitosanitarni pregled minimalan zahtjev i potreba gospodarstva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?