Oporavak ekonomije

Izvoz struje i namještaja doseže stotine milijuna KM

27.07.2021.
u 19:11

Električna energija, proizvodnja sjedala, kao i drvna industrija, a uz nju vezana i proizvodnja namještaja, mogli bi postati prepoznatljivi brend Bosne i Hercegovine te način snažnijeg “osvajanja” inozemnih tržišta, piše Večernji list BiH.

Rast izvoza

Oporavak industrijske proizvodnje u BiH, a koji je posebice evidentan u prvim mjesecima ove godine, prati i rast izvoza, pri čemu se, u kontekstu izvozno orijentiranih proizvoda posebice nameću tri skupine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac objasnio je nedavno kako se iz Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca 2021. godine najviše izvozila električna energija, i to u vrijednosti od 233,65 milijuna KM, sjedala u vrijednosti od 143,84 milijuna KM, ostali namještaj i njegovi dijelovi u vrijednosti od 103,96 milijuna KM. Na četvrtom mjestu nalazi se izolirana žica, čiji je izvoz iznosio 103,39 milijuna KM, kao i toplo valjana žica od željeza i nelegiranog čelika u vrijednosti od 101,64 milijuna KM.

- U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježimo značajan rast izvoza otpadaka i ostataka od željeza ili nelegiranog čelika od 178 posto - naveo je ministar Košarac. Podaci za prva tri mjeseca ove godine idu u prilog tezi o postupnom oporavku ekonomije, a posebice kada je riječ o izvozno orijentiranim poduzećima. Tako je jedna od karakteristika vanjskotrgovinske razmjene u prva tri mjeseca bila rast izvoza od čak 16,6 posto.

Ukupna robna razmjena BiH u tom razdoblju iznosila je 7,47 milijardi KM. Vrijednost izvezene robe bila je 3,06 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 4,40 milijardi KM te je zabilježen vanjskotrgovinski deficit od 1,34 milijarde KM. Trgovinski deficit bilježi pad od 19,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pozitivni pokazatelji dolaze iz cijelog industrijskog sektora. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom tromjesečju ove godine Bosna i Hercegovina ostvarila je rast fizičkog obujma industrijske proizvodnje od 7,3% i porast robnoga izvoza od 16,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To su ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije unatoč činjenici da je niska osnovica (bazni efekt) iz prethodne godine. Pokazatelji iz prvog dijela ove godine upućuju kako je bosanskohercegovačko gospodarstvo žilavo u vremenima krize te pronalazi način opstati u teškim okolnostima, a konstantni rast izvoza i industrijske proizvodnje reflektira se i na rast bruto domaćeg proizvoda, kako u proizvodnom pristupu tako i onom rashodovnom (potrošnja).

Dobri pokazatelji

Podaci Agencije za statistiku jasno upućuju na postojanje oporavka kada je riječ o prvom tromjesečju ove godine, pa je tako, kad je riječ o proizvodnji, realni rast BDP-a u prvom tromjesečju 2021. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, iznosio 1,5%. Analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za prva tri mjeseca potvrdila je ono što je bilo vidljivo i u analizi za cijelu prethodnu godinu. Kada je riječ o onim proizvodima koji su bili na vrhu po zaradi u 2020. godini, na prva tri mjesta bili su sjedala (iznos 507,21 milijun maraka), električna energija (497,19) te namještaj (355,57 milijuna maraka). U kontekstu drvne industrije treba uputiti kako je izvoz namještaja čak i porastao unatoč kriznoj godini (izvoz namještaja u 2019. iznosio je 338,02 milijuna maraka), a porastao je izvoz obrađenoga drva, pa smo tako u 2020. godini izvezli 325,74 milijuna maraka, odnosno 2 posto više u odnosu na 2019. godinu. •

Ključne riječi

Komentara 1

AJ
AjdeDe
20:39 27.07.2021.

Rast industrijske proizvodnje je ohrabrujuci za BiH i poticaj da se jos vise organiziramo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije