za 11 mjeseci protekle godine

Izvoz metalne industrije viši od 5,8, a drvne 2,8 milijardi KM

metalna industrija
02.01.2023.
u 17:16

Udio metalske industrije u ukupnom bh. izvozu je 34 posto, a najznačajnije izvozno tržište je Europska unija.

Gospodarstvenici drvne i metalne industrije suočili su se u 2022. godini s brojnim preprekama od kojih su najveće bile rast cijena sirovina i energenata te inflatorna kriza, ali unatoč tome bilježe pozitivne rezultate.

Direktor Sektora za industriju i usluge Gospodarske komore FBiH Almin Mališević rekao je za Fenu da ti sektori godinama ostvaruju jako dobre rezultate te kako se može slobodno reći da se radi o stupovima bh. ekonomije. Dodao je da se u 2023. godini na svjetskom tržištu očekuje stabilizacija cijena sirovina.

Metalna industrija BiH za 11 mjeseci protekle godine izvezla je više od 5,8 milijardi KM i u odnosu na isto razdoblje 2021. godine rast je 32 posto. Mališević je dodao da je u 2022. godini rastao i broj radnika, koji je dosegnuo 40.000. Udio metalne industrije u ukupnom bh. izvozu je 34 posto, a najznačajnije izvozno tržište je Europska unija.

Kada je riječ o drvnoj industriji BiH, za jedanaest mjeseci prošle godine izvezeno je roba u vrijednosti od 2,8 milijardi KM i u odnosu na isto razdoblje 2021. godine izvoz je rastao za 20 posto. U drvnoj industriji BiH zaposleno je 30.000 radnika i broj je rastao tijekom 2022. Također, najznačajnije izvozno tržište je Europska unija.

- Ubrzani odljev produktivne radne snage, pa i cijelih obitelji, sve je veći problem. Bez ljudi će biti jako teško ostvarivati rezultate koji su postizani posljednjih nekoliko godina. Odljev radne snage može zaustaviti razvoj bh. ekonomije i potrebno je raditi na poboljšanju životnog i poslovnog ambijenta, ali i općeg stanja u BiH – naveo je Mališević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?