KRIZA Grčki scenarij nije realan u BiH, a ne očekuje se prelijevanje problema

Izvoz BiH tek 0,3 posto 
u Grčku, pad eura bi pogodio bh. ekonomiju

grcka
Foto: VL FOTO
01.07.2015.
u 10:01

Kriza u Grčkoj za sada nema posljedica na BiH

Grčki scenarij u BiH nije vjerojatan jer država zbog politike currency boarda ne može podizati ljestvicu zaduživanja, BiH s tom zemljom ima vrlo male ekonomske aktivnosti, a slabiji pad eura mogao bi se samo odraziti na eventualni pad cijena roba izraženih u dolaru koji je zabilježio blagi porast. To bi, primjerice, moglo imati izravnog odraza na cijenu nafte s obzirom da se njezin novčani ekvivalent izražava u dolarima. Promjene su nakon prvog dana krize upućivale da je euro pao u odnosu na dolar za dva posto.

Cijena nafte

Veći šok bi uzdrmao ekonomiju i državne financije jer je marka vezana za euro. No, taj “potres” za sada nije izazvao kretanja čak ni kod ovoga energenta. Rast dolara mogao bi imati pozitivnog učinka primjerice na mostarski Aluminij čiji se metal aluminija računa u dolarima, dok značajan dio ulaznih sirovina izmiruju u eurima. Zanimljivo je da bi od posljedica grčkog raspleta neke zemlje mogle imati manje koristi, među kojima je i BiH, ali i Hrvatska s obzirom da će turisti vrlo vjerojatno mijenjati svoju adresu ljetovanja ove godine. Bosna i Hercegovina ne može imati vanjskotrgovinske posljedice u razmjeni s Grčkom jer je taj odnos na jako niskoj razini. Iz BiH ukupni izvoz u Grčku iznosi 0,3 posto, dok je iz te zemlje uvoz roba samo 1,2 posto. Istodobno, grčke investicije u BiH su zanemarive, banke nemaju svoje aktivnosti pa je s te strane izravni utjecaj praktično zanemariv.

Prema navodima vodećih analitičara UniCredit grupacije, neće biti većeg utjecaja u prvome valu grčkog raspleta tzv. grexita, odnosno izlaska ove države iz eurozone.

Susjedi u problemu

Oni smatraju da se ovome pitanju daje nerealno visoki značaj. “Bit će tu nekog izravnog utjecaja, uglavnom na susjedne zemlje posredstvom trgovinskih kanala, ali udio Grčke u izvozu ne prelazi 2 posto u bilo kojoj zemlji u regiji s iznimkom Bugarske, npr. manje nego što je Rusija, tako da bi i to trebalo biti podnošljivo”, navodi se u analizi UniCredit grupacije koja nema svojih poslovnih akvizicija u Grčkoj. Kakav god scenarij bude s grčkim političkim i ekonomskim raspletom, država je osuđena na nestabilnost, a vlada na neuspjeh. “Ako građani Grčke budu glasovali protiv reformi, banke u Grčkoj će ostati ili zatvorene, ili će njihovo poslovanje bili iznimno ograničeno, a hitna pomoć za likvidnost (ELA) će se smanjiti. U takvome scenariju slijedi brzi pad vlade i sazivanje novih izbora”, dodaje se u analizi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?