Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Izvješće pokazalo: Sve razine vlasti u FBiH po prvi put ostvarile suficit

10. svibnja 2019. u 09:30 0 komentara 180 prikaza
Vlada FBiH

Još jedna, jučerašnja, redovita sjednica Vlade Federacije BiH je prekinuta. Ovog puta zbog nedostatka kvoruma. Osim troje ministara koji na sjednici nisu bili zbog poslovnih obveza, sjednicu su tijekom sjednice morali iz istog razloga napustiti i predsjednik Vlade Fadil Novalić te ministar prometa i veza Denis Lasić, piše Večernji list BiH.

No, ni većina preostalih ministara nije pokazala pretjeranu volju za završetak započete sjednice te su je jedno po jedno nakon vrlo napetih rasprava napuštali. Na kraju je Jelka Milićević, dopredsjednica Vlade, odlučila prekinutu sjednicu zbog nedostatka kvoruma jer naznaka da bi se privremeno odsutni ministri mogli vratiti na sjednicu nije imala.

Prije nego što je ostala bez kvoruma, Vlada Federacije BiH, na prijedlog Ministarstva financija, usvojila je konsolidirano izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija i općina te izvanproračunskih korisnika za prošlu godinu. Prema ovom izvješću, ukupni konsolidirani prihodi u 2018. godini iznosili su 8,7 milijardi KM, što je za 509,2 milijuna KM ili 6,2 posto više u odnosu na 2017. godinu. “Sve razine vlasti, od Federacije, županija i općina u prošloj su godini, po prvi put otkako postoji Federacija, ostvarile suficit”, istaknula je ministrica Milićević prezentirajući članovima Vlade konsolidirano izvješće. Prema ovom izvješću, najveći postotak sredstava oko 36 posto izdvajao se za različite oblike socijalne zaštite. Broj zaposlenih u institucijama vlasti nije se značajnije mijenjao. U Federaciji je 6775 zaposlenih, u deset županija na popisu onih koji primaju plaću iz proračuna u prošloj je godini bilo 51.365 osoba, a u općinama 8363.

Vlada je usvojila i program rada Agencije za privatizaciju u FBiH za 2018. godinu. U njemu je, uz ostalo, navedeno i kako je od 1999. do 2018. godine potpuno privatizirano 1088 poduzeća, dok su kroz proces djelomične privatizacije prošle 94 tvrtke. Bez potpore ministara HDZ-a BiH, Vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o transferima za poljoprivredu u 2018. godini. U njoj je navedeno kako je kroz program poticaja za poljoprivredu u prošloj godini realizirano 58,2 milijuna maraka, dok je za izmirenje obveza iz prethodnih godina utrošeno dodatnih 11,5 milijuna KM. Zamjerke na informaciju odnosile su se na način raspodjele sredstava po pojedinim resorima i neučinkovitost realiziranih poticaja.

Usvojena je i informacija Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, načinjena na osnovi podataka mjerodavnih tužiteljstava i sudova u Federaciji BiH o predmetima u kojima je predložena i izrečena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom u 2018. godini, ukupne novčane vrijednosti od 12,8 milijuna KM. Usvojena su i izvješća o radu kazneno-popravnih zavoda u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Tuzli, Orašju, Mostaru i Busovači, kao planovi rada navedenih ustanova za ovu godinu. U njima je, prema informaciji Federalnog ministarstva pravosuđa, trenutačno 1529 osoba na izdržavanju kazni. Među njima su i 72 pripadnice ljepšeg spola koje kaznu izdržavaju u Tuzli.

Zanimljiv je podatak da jedan dan boravka u zatvoru stoji 55 KM, a izvan ustanove sa sigurnosnom narukvicom 22 KM.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.