Tomislavgrad

Izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo

21.12.2015.
u 07:00

Događaju je nazočila i utemeljiteljica zaklade Ivanka Čugura koja se posvetila školovanju afričkih djevojčica bez roditelja U Karmel svetoga Ilije na obalama Buškog jezera stigli splitski izviđači

U Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru petu godinu zaredom stiglo je Betlehemsko svjetlo. Poseban je to događaj koji je započeo spontano povezivanjem s izviđačima iz Splita, da bi sada već postao tradicija samostana, kazao nam je o. Zvonko Martić. Betlehemsko svjetlo okupilo je mnoštvo vjernika, ne samo iz Tomislavgrada, nego i iz drugih općina. Prepoznavali smo ljude iz Livna, Glamoča, a svi oni su došli sa željom kako bi plamičak Betlehemskog svjetla ponijeli u svoje domove. Tim povodom u samostanskoj crkvi priređen je prigodan program u izvedbi učenika OŠ Stjepana Radića, a posjetitelji su mogli pogledati i izložbu deset jaslica koje su uradili duvanjski gimnazijalci pod vodstvom Ilije Skočibušića, akademskog kipara i gimnazijskog profesora. Posjetitelji su tom prigodom mogli čuti i nešto više o akciji. "Deset za deset" koju je povodom desete obljetnice prisutnosti i djelovanja na prostorima HBŽ pokrenuo Karmel. - Cilj je prikupiti 10.000 maraka za školovanje deset djevojčica bez roditelja u afričkome Beninu. Želimo pomoći toj djeci da startaju u tom sirotištu i da jednostavno olakšamo njihov život, ne samo dajući ono najosnovnije za život, nego dajući i poneku igračku, kazao nam je o. Zvonko te dodao kako su jaslice duvanjskih gimnazijalaca otkupili općina Tomislavgrad i Ministarstvo financija Hercegbosanske županije. Jaslice će darovati humanitarnoj udruzi "Kap ljubavi" koja će ih potom uručiti onim obiteljima koje jaslice nemaju.

Pomoć nezbrinutoj djeci

Događaju je nazočila i utemeljiteljica Zaklade Ivanka Čugura koja se posvetila školovanju afričkih djevojčica bez roditelja. Rodom je iz Varaždina, a veći dio života živi u Njemačkoj. - Počelo je 2013. kada sam upoznala velečasnog Odilona iz Benina. Izrazio je želju za osnivanjem sirotišta za nezbrinutu djecu bez jednoga ili oba roditelja. Moji susjedi Nijemci, koji su sa mnom živjeli 40 godina na istoj adresi u Stuttgartu, nakon svoje smrti ostavili su mi sav svoj imetak od kojeg sam napravila zakladu. Vodi je Caritas, a ja mogu određivati projekte koje smatram dobrima i vrijednima prema svrsi moje zaklade, i tako je na red došao Benin. Tamo je ove godine završena zgrada koja može primiti 50 djece, a preuzet će je biskupijske sestre iz Benina. U taj dom ušlo je prvih deset djevojčica i u njemu se pomalo već formira život, kazala je Čugura te dodala da se akcija provodi i u Hrvatsko te dodala da se zahvaljujući dobrim ljudima u sve uključila i BiH.

Zahvalnost sudionicima

Izrazila je veliku zahvalnost svim sudionicima akcije "Deset za deset", osobito učenicima koji su se uz prikupljanje novčanih sredstava angažirali i oko lijepe blagdanske priredbe, čijem ugođaju je, i pomalo mističnom ozračju, doprinijelo i treperavo Betlehemsko svjetlo. Inače, na području HBŽ u akciju su se odmah uključili osnovci iz Prisoja, Gimnazije u Tomislavgradu, a pridružit će im se i Srednja ekonomska škola u Livnu. Naravno, pomoć pristiže i od pojedinaca, a uplaćuju je i, kako je o. Zvonko kazao, i njemu nepoznati ljudi, što ga posebno veseli.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?