Strategija povratka

Izvan BiH oko 21.890 građana sa statusom izbjeglica

povratak
01.01.2016.
u 09:00

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII Daytonskog sporazuma. 

Prema Izvješću, status raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini trenutno ima 32.745 obitelji ili ukupno 98.324 osoba, od kojih je 38,4 posto raseljeno na području Federacije BiH, 61,2 postona području Republike Srpske i 0,4 posto u Brčko Distriktu BiH.  

U Federaciji BiH najviše raseljenih je na području općina Tuzlanske, Srednjobosanske i Sarajevske županije, dok u Republici Srpskoj najveći broj raseljenih osoba boravi u Banjoj Luci, te na područjima općina Bijeljina, Doboj, Modriča, Prijedor i Zvornik. 

Prema posljednjim procjenama UNHCR-a, još je izvan Bosne i Hercegovine oko 21.890 građana sa statusom izbjeglica. U BiH je ponovno izgrađeno, odnosno obnovljeno više od 340.000 domova. 

U proteklom desetljeću, od kada je nadležnost za ova pitanja prenesena na vlasti u BiH, u sektor povratka u BiH uloženo je više od milijardu KM, od kojih je oko 620 milijuna KM investirano u stambenu obnovu, a gotovo 500 milijuna KM uloženo je u komplementarne mjere. 

Ukupni troškovi realiziranja Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma samo za potrebe obnove stambenih jedinica i osnovne infrastrukture u svrhu povratka procijenjeni su na oko 1,2 milijarde KM.

Ključni cilj je i daljnje osiguranje sredstava za sanaciju uništenih i/ili neuvjetnih stambenih jedinica za sve one koji ispunjavaju kriterije za dobivanje pomoći za obnovu u svrhu povratka, uz davanje prednosti najugroženijim kategorijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije