Zvizdić:

Izuzetno uspješna posjeta Turskoj

Zvizdić
10.04.2016.
u 11:10

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, ocijenio je višednevnu posjetu delegacije BiH Turskoj ovog tjedna izuzetno uspješnom te, kako je kazao, potvrdom dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa između dvije zemlje.

Zvizdić je za "Avaz" otkrio kako se razgovaralo i o novoj suradnji između "Turkish Airlinesa" i posrnulog "BH Airlinesa". Ranije se turska kompanija povukla iz posla sa bh. avioprijevoznikom, koji se nakon toga našao u velikim gubicima.

Zvizdić kaže da se otvaraju nove mogućnosti za naše proizvođače iz oblasti energetike, transporta, poljoprivrede, namjenske industrije, prehrambene industrije i turizma. Dobra je vijest da postoji spremnost turske strane da ranije dogovorene količine mesa za uvoz znatno i poveća.

- Dogovoren je daljnji izvoz crvenog mesa u Tursku u kapacitetu od 6.000 tona rashlađenog i 1.000 tona termički obrađenog mesa, što nam omogućava da i dalje dugoročno planiramo razvoj tog sektora poljoprivrede. Turska strana vrlo brzo bit će spremna da taj izvoz poveća i do 15.000 tona - naglašava Zvizdić.

Veoma značajne kontakte, kaže Zvizdić, ostvarila je federalna ministrica turizma i zaštite okoliša Edita Đapo. Također, kaže Zvizdić, Turska je BiH na raspolaganje stavila sva svoja trgovinska predstavništva u svijetu tamo gdje ih naša zemlja nema. Osim toga, u idućem periodu turske kompanije u BiH namjeravaju povećati svoju proizvodnju i povećati broj uposlenih, primjerice, u „Natronu" u Maglaju te u preduzeću „Soda So" Lukavac.

Ističe i kako je Turska pokazala interes za proces privatizacije u BiH.

- Dogovoreni su i projekti i sudjelovanje na svim tenderima koji će biti objavljeni iz oblasti energetskog sektora, pogotovo iz sektora transporta i komunikacija vezano uz autoput i svakako će vrlo rado sudjelovati u svim projektima privatizacije koje obavi Federalna vlada ili Vlada RS u idućem periodu - kaže Zvizdić, navodi "Avaz".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?