Izvješće State Departmenta

Izražen problem korupcije u institucijama

23.04.2018.
u 07:00

U posljednjem izvješću State Departmenta o poštivanju odnosno kršenju temeljnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini tretiraju se brojni životni problemi građana BiH i funkcioniranje vladajućih struktura te izborni procesi, piše Večernji list BiH.

Izvješće počinje rečenicom kako je Bosna i Hercegovina demokratska država s dvodomnim parlamentom, a mnoge funkcije su u nadležnosti dvaju entiteta u državi, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Distrikta Brčko koji predstavlja autonomnu upravnu jedinicu pod suverenitetom BiH.

Ustavni okvir

Daytonski mirovni sporazum iz 1995. godine, kojim je okončan rat u BiH, pruža ustavni okvir za administrativne strukture države, dok ostali dijelovi sporazuma određuju obveze vlada za zaštitu ljudskih prava, kao što je pravo izbjeglica i raseljenih osoba vratiti se na svoja ognjišta.

U izvješću State Departmenta navodi se kako su posljednji opći izbori održani 2014. godine, a iz OESS-a ističu kako su oni održani u “rivalskom ozračju” u kojem su kandidati imali mogućnost za slobodnu političku izbornu kampanju s osnovnim slobodama, kao što je sloboda izražavanja i udruživanja.

Manipulacije povjerenstvima

Iz OESS-a primjećuje da su izbori provedeni učinkovito u administracijskom smislu, ali da su neki izborni kandidati manipulirali izbornim povjerenstvima odnosno njihovim sastavom te je time smanjeno povjerenje u izborni proces. Iako su vlasti zadržale efektivnu kontrolu i koordinaciju nad agencijama za provođenje zakona i sigurnosti, postoji nedostatak jasne raspodjele nadležnosti i odgovornosti između 16 agencija za provođenje zakona, što dovodi do povremenih konfuzija i preklapanja odgovornosti. U izvješću se navodi kako su zabilježeni slučajevi ograničavanja sloboda izražavanja i medija, što uključuje zastrašivanja i prijetnje novinarima.

U nastavku se spominju rasprostranjen problem korupcije u institucijama vlasti, kriminal i nasilje nad manjinama, kao što je LGBT populacija.

Također se spominju i slučajevi policijskog nasilja te da su određeni proslijeđeni nadležnim tužiteljstvima, ali da do listopada 2017. godine nije bilo informacija o epilozima istraga. Izvješće tretira i problem “dviju škola pod jednim krovom”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?