jedinstveni instrument jefte Čolića

Izradio tamburicu od oklopa uginule kornjače i kaže: Bolje svira od drvene!

27.05.2020.
u 14:39

Poznati graditelj žičanih instrumenata iz sela Babinac u Kozarskoj Dubici Jefto Čolić napravio je tamburicu, ni manje ni više, već od oklopa uginule kornjače. Kako Čolić priča za Srpskainfo, kada je u njivi pokraj rijeke Une pronašao tu životinju, došao je na ideju sasvim slučajno da omiljeni instrument napravi od nekog drugog materijala, osim drva.

– Kornjačin oklop, prilično veliki, nekoliko godina nalazio se u mojoj radionici, u podrumu. U početku nisam ni znao čemu bih ga iskoristio, nisam imao ideju, premda su me šare i izgled, jednostavno, zadivili – objašnjava za Srpskainfo poznati majstor zadovoljan konačnim izgledom i funkcionalnošću neobične tamburice.

- Raspitivao sam se je li itko i gdje pokušao od kornjače napraviti žičani instrument, ali takav primjer nisam pronašao. To me još više ohrabrilo da se okušam i dokažem – ponosno priča Jefto Čolić.

Odlučio se tako upustiti u neobičan izazov i za više od mjesec dana završio započeti posao - zasvirao na tamburici od kornjače.

- Zvuk je specifičan, zvonak, čak je bolji nego kod tamburica od drveta. A trebalo je mnogo strpljenja, svaki potez morao je biti veoma pažljiv jer pogreška bi sve pokvarila. Sada sam veoma zadovoljan svojim eksperimentom – kaže ovaj nadaleko poznat po svojim rukotvorinama.

Tamburice s dvije i tri žice, gitare, basprimove i druge žičane instrumente pravi, kaže, već pola stoljeća. Zanat ga je u mladosti naučio otac Marko, i sam čuven u dubičkome kraju po izradi glazbenih instrumenata, ali i po sviranju.

– Sklonost majstorijama tradicija je u našoj obitelji. Izrađujemo alatke za poljoprivredu, strojeve, novotarije od željeza, svakojake drvenarije... Valjda mi je priroda podarila osjećaj za dobar zvuk, talent, vještinu da napravim i precizno uštimam tonove – kaže za Srpskainfo majstor Jefto Čolić, kojemu nijedan izazov nije nepremostiv.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije