Bosanska Krupa

Izolatorij za oboljele od koronavirusa s 50 kreveta bit će spreman do ponedjeljka

27.03.2020.
u 09:55

Izolatorij je namijenjen bolesnicima prve i druge kategorije, onima s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

U okviru brojnih mjera prevencije oboljenja od koronavirusa Općinski stožer Civilne zaštite u Bosanskoj Krupi donio je i naredbu o otvaranju Izolatorija namijenjenog pacijentima oboljelim od koronavirusa. S kapacitetom od pedeset kreveta bit će spreman u ponedjeljak. Krevete i ostalu opremu osigurali su Crveni križ, Dom zdravlja i Općina Bosanska Krupa.

- Odlučili smo se da to bude u prostorijama Prve osnovne škole jer je najbliža Domu zdravlja i možemo brzo pružiti našim eventualnim bolesnicima najbolju njegu. Do kraja dana ćemo imati spremnih trideset kreveta, a u ponedjeljak još dvadeset, dakle, imat ćemo kapacitet od oko pedeset kreveta. Nadam se da ovo niti neće biti u funkciji, da ćemo preventivnim mjerama zaustaviti širenje virusa ali moramo biti spremni, kaže Armin Halitović, zapovjednik Općinskoga stožera Civilne zaštite i načelnik Općine Bosanska Krupa.

Izolatorij je namijenjen bolesnicima prve i druge kategorije, onima s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom. Teški bolesnici će se prema uputama liječnika upućivati na infektivni odjel Županijske bolnice Dr. Irfana Ljubijankića.

- Poštuju se određene procedure, razmak između kreveta, mokri čvor će profunkcionirati. Držim kako će ovo biti zadovoljavajuće i dostatno za Bosansku Krupu. Kad je u pitanju rad Doma zdravlja, mi smo jedan broj zaposlenika poslali na odmor tako da ako netko uđe u kontaminaciju da bi mogao ići u izolaciju, a da bi ga kolega zamijenio.

Dom zdravlja će tako moći funkcionirati. U Domu zdravlja rade sve službe, od obiteljske medicine, laboratorija, ginekologije, rentgena dijagnostike, pedijatrije, hitne službe. Imamo dvije ekipe u pripravnosti za potrebe izlaska na teren, kroničnim pacijentima
putem telefona provjeravamo stanje, propisujemo terapiju, samo žurni slučajevi dolaze kod liječnika na pregled, ističe dr. Mujo Kekić, ravnatelj Doma zdravlja Bosanska Krupa.

U Bosanskoj Krupi se u kućnoj izolaciji trenutno nalazi 294 građanina. Prije dva dana taj broj je bio znatno veći, međutim smanjuje se jer ističe četrnaestodnevna karantena. One koji se i dalje nalaze u kućnoj izolaciji Dom zdravlja redovito kontaktira i prati njihovo zdravstveno stanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije