Stanovi za turiste sve traženiji:

Iznajmljivanjem stana na dan zarada i četiri puta veća

26.10.2018.
u 18:30

Među turistima u BiH sve popularnije je iznajmljivanje stana na dan, kao odlična alternativa hostelima ili hotelima. Ruke trljaju i stanodavci jer je isplativost iznajmljivanja stana na jedan dan mnogo veća nego izdavanje na mjesečnoj razini, piše Večernji list BiH. 

Ogromna ponuda

Da je ovaj vid iznajmljivanja profitabilniji svjedoči i činjenica da se najamnina za manji stan kreće između 300 i 500 KM ovisno o gradu i lokaciji, a iznajmljivanjem na dan taj iznos može se dobiti za svega tjedan dana. Naime, cijena stana na dan u BiH kreće se od 30 KM na više. A koliko je posao unosan govori i podatak da je samo na jednom bh. internet oglasu u Mostaru na ponudi 38 ovakvih stanova, a cijene se kreću od 30 do 80 KM koliko je cijena najma trosobnog stana na dan. Unajmljuju ih različiti profili ljudi, od turista koji su u obilasku zemlje, poslovnih ljudi, studenata, ljubavnih parova. - Gosti iz regije su nam najčešće mušterije, ovo im je znatno povoljnije od hotela. Iskreno, meni je isplativije nego iznajmiti stan dugoročno. Kod dugoročnog najma stanarina je sigurna uvijek oko petog u mjesecu, poplaćaju se računi. Održavanje stana je lakše i jeftinije. S druge strane, stan na dan zahtijeva stalno prisutnost, praćenje, održavanje. Različiti su prohtjevi stanara, a svima se mora izaći u susret. Izdavanjem stana na dan zaradim oko 800 KM mjesečno. Toliko mi ostane kada platim čistačicu i račune, puno je bolje nego izdavanje na dulje jer bih tada zaradio najviše 400 KM.

Akcije inspektora

Dobra zarada je mnoge stanove pretvorila o ovaj isplativ biznis, a upućeni kažu da se za mnoge stanove i ne zna da postoje jer je nekim mušterijama diskrecija jako bitna. S druge strane, stručnjaci za računicu smatraju da vlasnici mnogo zarađuju upravo jer većina nije registrirala smještaj, tj. iznajmljuje stanove “na crno” i ne plaća porez. Inspekcija u RS-u ovog ljeta krenula je u kontrolu takvih iznajmljivača, a veliki dio onih koji su uhvaćeni da rade “na crno” odlučio se registrirati i poslom se nastaviti baviti jer je biznis prilično isplativ. Početkom godine pokušao se zavesti red i u Sarajevu, a buking je od svih iznajmljivača kuća i stanova u ovom gradu tražio da dostave dozvole za pružanje usluga kratkoročnog najma.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije