INTERVJU: Željana Zovko

Izmjene ustava u Keniji dobar su primjer za reforme u BiH

zovko
13.08.2017.
u 08:32

Nakon objave da je na predsjedničkim izborima u Keniji pobijedio dosadašnji predsjednik Uhuru Kenyatta, jučer su nastavljeni sukobi između oporbenih prosvjednika i snaga reda, a poginulo je više osoba. Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko upravo se vratila iz ove zemlje, gdje je nadzirala održavanje izbornog procesa.

Je li stanje doista bilo dramatično dok ste bili u misiji?

Uoči objave izbornih rezultata bilo je jako napeto, a stvari su se pogoršale nakon što je potvrđeno da je Kenyatta pobijedio na izborima. 



Što je, ustvari, ključni problem u Keniji koji se reflektirao i na ovim izborima?

Kenija je jedna od najvećih demokracija u ovome dijelu Afrike i, usprkos svemu, izbore provodi na jedan regularan način. Treba pohvaliti institucije, ali i građane u organiziranju, provedbi i sudjelovanju na izborima, na čemu im mogu pozavidjeti i neke europske zemlje. No, s druge strane, imamo suprotstavljenost pripadnika dvaju najvećih plemena koji kandidiraju, s jedne strane Kenyattia koji je treći predsjednik iz vladajuće obitelji, a s druge strane Odigna koji je predsjednik oporbene stranke iz druge velike dinastije, a koji uporno pokušava doći na vlast. On ne može prihvatiti činjenicu da stalno gubi i zbog toga su se 2007. godine dogodili veliki sukobi i prosvjedi u kojima je poginulo 1000 ljudi. Intervenirala je međunarodna zajednica, nakon čega je donesen novi ustav, koji je doveo do decentraliziranja zemlje te smanjio frustracije dvaju oporbenih plemena. To nisu dva jedina plemena, ali su najbrojnija.



Jesu li izbori u Keniji bili regularni?

Na dan izbora od otvaranja biračkih mjesta, do završetka glasovanja, mogu posvjedočiti, da su izbori bili odlično organizirani i tehnički savršeno provedeni, gdje god smo kao europski promatrači bili raspoređeni. 

U Keniji ste se susreli s bivšim državnim tajnikom SAD-a Johnom Kerryem, u društvu s Davidom 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije