Bariša Čolak

Izmjene Izbornog zakona su važne da nam se ne događa ono što nam se dogodilo dva puta

03.07.2017.
u 09:44

"Vjerujemo da nema povrede nacionalnog interesa. Kakvu god odluka bude donesena, mi ćemo je poštovati", rekao je Čolak.

Pred nama je tjedan bogat brojnim političkim događajima, a svakako onaj koji će se pratiti s posebnom pozornošću jeste sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji će na plenarnoj sjednici 6. srpnja odlučivati o vetu Kluba Bošnjaka na izmjene Izbornog zakona koje su predložile stranke okupljenje oko Hrvatskog narodnog sabora.

"Ustavni sud bi trebao donijeti dvije odluke. Prva se odnosi na vitalni nacionalni interes Kluba Bošnjaka u Domu naroda. Mi smo izrazili stajalište i mislimo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer Bošnjaci mogu izabrati člana Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda. Kada je riječ o Mostaru, znate da smo predložili rješenja koja su sukladna odlukama Ustavnog suda. Vjerujemo da nema povrede nacionalnog interesa. Kakvu god odluka bude donesena, mi ćemo je poštovati", rekao je predsjedatelj Doma naroda državnog parlamenta i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Hrvatskog narodnog sabora BiH Bariša Čolak za N1.

Prema njegovim riječima nisu upitni izbori, ali oni se "ne održavaju da bi se održali već da bi se prije konstituirala vlast". 

"Nadamo se da će Ustavni sud staviti izvan snage odluke koje su neustavne. Onda moramo pristupiti izmjenama i dopunama Izbornog zakona da bi mogli implementirati izborne rezultate", smatra Čolak. On je naglasio da se svi trebaju pridržavati odluka Ustavnog suda, kakve god bile.

"Odluke Ustavnog suda su konačne. Nemamo pravo ništa drugo nego provoditi takve odluke. Postupati drugačije nije dobro i ne vodi ničemu dobrom u ovoj zemlji. Ustavni sud je korektor izvršne i zakonodavne vlasti, sviđalo se to nama ili ne.", naglasio je Čolak. 

Na upit imaju li Hrvati iz cijele BiH jednake šanse, kaže kako svatko ima jednako pravo glasa. 

"Izmjene Izbornog zakona su važne da nam se ne događa ono što nam se dogodilo dva puta. Ako netko misli da je to stabiliziralo prilike u BiH, onda ne znam što da kažem. U vezi s izborom člana Predsjendništva BiH, to je bio prijedlog naših partnera iz SDA, a mi smo ga do kraja razdradili. Sada je odjednom, nažalost, mnogo pitanja i kritika. Rekli smo da ne mora proći naš prijedlog. Zaista smo otvoreni. Neka bilo tko predloži rješenje, ali koje će ići u smjeru legitimnog biranja predstavnika", odgovorio je Čolak za N1.

Dodaje kako ovo nije samo prijedlog HDZ već svih u HNS-u. 

"Predložili smo rješenje koje se može kritizirati i popravljati, ali je stvorena percepcija da ovaj prijedlog nije dobar. Pojedini mediji neodogovrno su pristupili tom pitanju. Čini mi se da nisu pročitali ni odluku Ustavnog suda, a osobito naš prijedlog", mišljenja je Čolak.

Kada su u pitanju problemi banjolučkog biskupa Franje Komarice, Čolak objašnjava da ne misle da je probleme Hrvata u Republici Srpskoj moguće rješavati ratovima u medijima. 

"Bolje je raditi da se problemi u stvarnosti rješavaju, osiguravati prostor povratka", odgovorio je Čolak.

Predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH je prokomentirao predstojeću sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

"Jako je dobro razvijati regionalnu suradnju, posebno dvije države koje imaju tako dugu granicu. Hrvatska je naša prijateljska i susjedna zemlja koja je članica EU i NATO. Mnogo nam može pomoći na našem euroatlantskom putu", rekao je Bariša Čolak. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?