Predsjedništvo HDZ-a BiH

Izmijene izbornog zakona usvojiti prije lokalnih izbora

HDZ
19.01.2016.
u 06:45

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, na jučer održanoj 6. sjednici u Domu HDZ BiH u Mostaru, raspravljalo je o izmjenama Izbornog zakona BiH, pitanjima branitelja i reorganizaciji tajništva HDZ-a BiH, piše Večernji list BiH. Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u izjavi za medije kazao je kako bi do kraja mjeseca s bar jednom od partnerskih strana moglo doći do usuglašenog stava oko pitanja izmjena Izbornoga zakona, što bi uključivalo presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za Mostar i tehnička pitanja, poput pitanja otvorenosti i zatvorenosti izbornih lista, izborni prag, zastupljenosti spolova na listama.

Istaknuo je kako bi zatim, u sljedeća dva ili tri mjeseca, prijedlozi izmjena Izbornog zakona došle u Parlament te bi one bile usvojene prije lokalnih izora kako bi oni, kao i svi sljedeći izbori, bili održani po novim izbornim pravilima.
Kao zagovornik ideje da se ova godina do kraja iskoristi za reforme Izbornoga zakona, Čović je kazao da zbog toga ima i smisla prolongirat lokalne izbore, podsjećajući da za to potrebna dvotrećinska podrška na svakim raznama vlasti.

Komentirajući različita mišljenja i skeptičnost nekih zemalja oko pitanja podnošenja kandidature Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, Čović je kazao kako je uvjeren, a skoro i siguran, da će Bosna i Hercegovina do kraja mjeseca predati taj zahtjev, a da će sljedeće godine dobiti status kandidata.

- U Bosni i hercegovini neki su se prepali takvog čina koji podrazumijeva i upitnik s tisuću pitanja na koja morate odgovarati, a koja stavljamo pod tepih. Međutim, rješavanje tih pitanja nam ostavlja otvorena vrata za kandidacijski status.
A ono što želimo je da iduće godine imamo kakndidacijski status - ocijenio je Čović.
Dodao je kako mu je želja da Bosna i Hercegovina u procesu približavanja Europskoj uniji sustigne Crnu Goru i Srbiju, te da je nedopustivo da Bosna i Hercegovina u procesu euroatlantskih integracija ostane izolirana zemlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije