Herceg s Liu Haixing-om

Između HNŽ-a i Kine postoji značajan prostor za suradnju

herceg kinezi
23.01.2016.
u 15:07

Herceg je gostima predstavio HNŽ naglasivši potencijale koje ima, te na poseban način istaknuo turizam, obnovljive izvore energije, promet i poljoprivredu

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg susreo se u subotu u zgradi Vlade u Mostaru s Liu Haixing-om, pomoćnikom ministra vanjskih poslova Narodne Republike Kine i izvršnim tajnikom za suradnju između NR Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe.

Sastanku su  nazočili i Chen Bo, veleposlanica NR Kine u BiH sa suradnicima, te ministri u Vladi HNŽ Stjepan Krasić, Ajdin Teletović, Željko Laketić i Donko Jović, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a.

Tom prigodom Herceg je gostima predstavio Hercegovačko-neretvansku županiju naglasivši potencijale koje ima, te na poseban način istaknuo turizam, obnovljive izvore energije, promet i poljoprivredu.

Kazao je kako je, s ciljem snažnijeg promoviranja gospodarskih, turističkih i drugih potencijala u sklopu mehanizma 16+1, HNŽ spremna postati dio i snažno se uključiti u rad Konferencije lokalnih lidera. 

Pomoćnik ministra Haixing istaknuo je kako između BiH i Kine postoji značajan prostor za međusobnu suradnju, ističući potrebu snažnije suradnju između gradova i provincija, odnosno županija. Naglasio je kako HNŽ vidi kao prostor za značajniju suradnju u turizmu, drvnoj industriji, poljoprivredi i obnovljivim izvorima energije.

Ističući spremnost za produbljivanje zajedničke suradnje, sudionici sastanka usuglasili su se kako je potrebno intenzivirati razgovore koji će dovesti do realiziranja konkretnih projekata. 

Inače, NR Kina je pokrenula mehanizam koordiniranja 16+1 kao dio megaprojekta „Jedan pojas-jedan put“, čiji je inicijator predsjednik Xi Jinping, Predsjednik NR Kine, a u kojem se nalazi 16 država središnje i istočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije