Povišeni vodostaji

Izlijevaju se rijeke, poplavljena dvorišta, poljoprivredna zemljišta...

poplave
16.02.2016.
u 11:48

U općini Drvar došlo je do izlijevanja rijeke Unac, na cesti Bastasi-Drvar, u mjestu Vrtoče, gdje su ugrožene četiri kuće i gospodarski objekti

Vodostaji svih rijeka i potoka na području HBŽ su povišeni i postoji opasnost od izlijevanja iz korita ukoliko kiša nastavi padati.  

U općini Drvar u ponedjeljak, 15. veljače, došlo je do izlijevanja rijeke Unac, na cesti Bastasi-Drvar, u mjestu Vrtoče, gdje su ugrožene četiri kuće i gospodarski objekti. U mjestu Mokronoge je voda preplavila put i nanijela pijeska, te je otežano kretanje tim putem. U naselju Podbrina jedna kuća je poplavljena do pola, navodi se u redovnom izvješću Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH.

Prema informaciji iz Općinske službe civilne zaštite Drvar, tijekom noći vodostaj rijeke Unac je opao, ali od jutros kiša ponovno pada i vodostaj se ponovno povećava.

Intenzivne i obilne padavine na području Unsko-sanske županije prouzročile su porast vodostaja rijeka od kojih su neke dostigle kritične točke, pa je došlo do izlijevanja vode iz korita.

U Bihaću vodostaj Une na mjernom mjestu kod gradskog mosta iznosio je jučer u 07.00 sati 96 cm, u 11.00 sati prešao je prvu kritičnu točku i iznosio je 102 cm, a jutros u 07.00 sati visina vodostaja bila je 139 cm (kritična točka je 100 cm). Nije bilo dojava Operativnom centru o plavljenju zemljišta i objekata na području grada.

U MZ Kulen-Vakuf gdje je vodostaj prešao kritičnu točku i iznosio je u 00.00 sati 330 cm došlo je do plavljenja dva stambena i jednog pomoćnog objekta. Vodostaj je u vremenu od 03.00 do 05.00 iznosio 360 cm.

U općini Bosanski Petrovac zbog obilnih oborina došlo je do pojave podzemnih voda, koje su poplavile dva stambena objekta.

U općini Bužim u donjem dijelu toka, od naselja Nanića do Vrhovske, došlo je do izlijevanja rijeke Bužimnice, ali nema poplavljenih stambenih objekata.

Na području općine Bosanska Krupa došlo je do porasta vodostaja rijeka Une i Krušnice, kao i drugih vodotoka, ali nema izlijevanja vode iz korita.

U općini Ključ razina rijeke Sane je u porastu i došlo je do izlijevanja na poljoprivredno zemljište kod naselja Humići. Rijeka Sanica također se izlila na poljoprivredno zemljište od naselja Budelj do Donje Sanice.

U općini Sanski Most vodostaj Sane rijeke iznosio je jučer u 07.00 sati 211 cm, a jutros u 07.00 sati visina je bila 350 cm i za sada vodostaj ne raste (kritična točka je 380 cm). Usljed toga je došlo do izlijevanja rijeke Blihe, koja je lijeva pritoka rijeke Sane. U naselju Alagića Polje voda je poplavila dvorišta oko deset kuća. I na desnoj obali rijeke Blihe, na kraju Prvomajske ulice, također su poplavljena dvorišta oko deset kuća. 

Prema najnovijim informacijama svi vodostaji na području Sarajevske županije imaju tendenciju blagog opadanja.                                                                                               
Zbog obilnijih kišnih padavina došlo je do porasta vodostaja svih rijeka i potoka na području Općine Ilidža, uslijed čega je došlo do izlijevanja rijeke Bosne na lokaciji Poljoprivrednog dobra "Butmir" u naselju Doglodi. Trenutno nema ugroženih objekata.

Vodostaj rijeka na području SBŽ je u porastu. Vodostaji rijeka na području općine Bugojno su u porastu. Na području MZ Gračanica rijeka Vrbas se izlila iz svog korita i plavi okolna zemljišta u dužini od 350 m, od ušća Bunte do ušća rijeke Starače. Stambeni i drugi objekti za sada nisu ugroženi.

U općini Kiseljak došlo je do izlijevanja rijeka Lepenice i Fojnice na lokalitetima Donje Žećevo, Potkaj i ušće rijeke Fojnice. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište. Nema prijava o nastalim štetama.

Na području Tuzlanske županije vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07.00 sati, bio je 198,31 m.n.m., (točka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u 07.00 razina je viša za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž toka kroz Posavsku županiju. Visina vodostaja izmjerena jutros u 08.00 sati, iznosila je u Bosanskom Brodu - 491 cm (pripremno stanje), jučer 432,Bosanskom Šamcu - 291 cm (normalno stanje), jučer 235 te u Orašju - 517 cm (normalno stanje), jučer 473.

Na području Zapadnohercegovačke županije u općini Ljubuški uvedene su redovite mjere od poplava na vodotocima rijeka TMT. Vodostaj na mjernom mjestu Humac, jutros u 07.00 sati iznosio je 304 cm.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije na vodotoku Bune visina vodostaja izmjerena jutros u 07.00 sati iznosila je 266 cm (redovna obrana od poplava 265 cm) a na vodotoku Trebižat visina vodostaja izmjerena jutros u 07.30 sati iznosila je 303 cm (redovita obrana od poplava 280 cm). Na vodotoku Neretve visina vodostaja izmjerena jutros u 07.30 sati iznosila je 549 cm, vodotoku Krupa - 210 cm i Bregava - 90 cm.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojske županije je blago porastao, ali i dalje u granicama normalnog.

Klizanje tla

Na području HNŽ-a Služba civilne  zaštite i vatrogastva općine Konjic, obaviještena je jučer u 14.30 sati, da je došlo do aktiviranja manjeg klizišta u ulici Trbića polje bb Konjic. Površina klizišta je od 50 do 70 m2 i nalazi se u nenaseljenoj zoni. Pripadnici civilne zaštite općine Konjic su izašli na mjesto događaja i poduzeli potrebne mjere i  aktivnosti u cilju saniranja klizišta.

Vodopskrbljivanje

Na području USŽ u gradu Bihaću usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima i potrošači vodoopskrbnog sustava grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

Na području HNŽ-a u gradu Mostaru uslijed obilnih padavina došlo je do zamućenja rijeke Radobolje. Voda je prebačena na tretman filtriranja, te se do daljnjeg preporučuje prokuhavanje vode za piće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije