Problemi u funkcioniranju

Izgradnja džamije blokirala vlast u Brčkom

02.02.2016.
u 07:00

Lokalna vlast u Brčko Distriktu BiH ponovno je zapala u krizu koja prijeti blokirati kompletan sustav donošenja odluka. Povod za nove probleme je izgradnja džamije u središtu grada. Zastupnici iz bošnjačkih stranaka napustili su posljednje zasjedanje brčanskog parlamenta jer nije postignut dogovor o lokaciji za izgradnju džamije u užoj gradskoj jezgri, piše Večernji list BiH.

Napuštanje Vlade i Skupštine

Bošnjaci inzistiraju na, kako kažu, obećanoj lokaciji u središtu grada koju Islamska zajednica uporno traži za izgradnju džamije već 10 godina.
- Dosta je brojnih opstrukcija svih naših prijedloga i zahtjeva. Lokacija za džamiju je obećana prilikom našeg ulaska u skupštinsku većinu, a nedostatak volje predstavnika Srba da uopće nazoče sjednicama Vlade na kojoj je i regulacijski plan s prijedlogom lokacije, ponižavajući je za Bošnjake. Zato smo pozvali sve predstavnike svoga naroda da napuste Vladu i Skupštinu do postizanja dogovora, objasnio je ovu odluku uime bošnjačkih zastupnika Enes Pašalić. 
Stav prozvanih srpskih političkih stranaka u vlasti je da su protiv izgradnje džamije u užoj gradskoj jezgri i načina na koji se takva odluka forsira u pripremi regulacijskih planova. Jučer je otkazana i sjednica Vlade Brčko Distrikta jer nisu došli bošnjački predstavnici. Gradonačelnik Anto Domić kaže kako su ga članovi Vlade iz reda bošnjačkog naroda informirali da neće doći na sjednicu Vlade dok se ne održi sjednica predsjednika stranaka koja je zakazana za utorak te da će se nakon toga sagledati načini kako izaći iz krize. - Nužno očekujem kako ćemo se sutra (danas) dogovoriti u kojem smjeru se kretati s obzirom na to da nas čeka jako puno posla, reformskih zakona koji trebaju stvoriti pravnu osnovu za borbu protiv kriminala i korupcije, financijsku disciplinu, učinkovitost administracije koja je propisana Agendom na putu prema EU - ustvrdio je Domić. Kriza vlasti vrlo negativno utječe na funkcioniranje ne samo Distrikta nego i cijele BiH jer je Brčko Distrikt jedna od karika u procesu donošenja zakona i propisa. Bez usuglašenih stavova država ne može mnogo uraditi, pogotovo kada je u pitaju aktualna Reformska agenda.

Brčko Distrikt zbog stalnih političkih prepucavanja otežano prati cijeli proces, a ako se uskoro ne nađe rješenje problema oko izgradnje džamije, vlast u Brčkom mogla bi biti potpuno blokirana. Nažalost, to ne bi bilo prvi, a vjerojatno ni posljednji put.

Konsenzusom do dogovora

- Očekujem da zajedno s ostalim strankama koje čine skupštinsku većinu nađemo nekakav zajednički dogovor u kojem smjeru dalje ići jer, u protivnom, ne znam ima li smisla uopće bilo što drugo raditi - kazao je gradonačelnik Anto Domić dodajući da je puno zahtjeva iz Vijeća ministara BiH na koje brčanska Vlada treba odgovoriti. Smatra kako se rješenje mora naći bez upletanja OHR-a, i to konsenzusom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?