pogledajte jezik

Izgled jezika može vam otkriti brojne zdravstvene probleme

jezik
16.06.2016.
u 08:12

Isplazite jezik pred ogledalom i dobro ga pogledajte jer vam njegov izgled može otkriti puno toga

Otisci zuba na rubu jezika mogu biti različite dubine i sami po sebi nisu problem. Ali, ta pojava može otkriti ozbiljne zdravstvene probleme u tijelu. Prema anonimnoj anketi na portalu Little Things čak 68 posto sudionika imalo je godinama takve otiske na jeziku, 15 posto samo kratko vrijeme nakon čega su nestali, a 17 posto njih nikad nisu vidjeli tako nešto, prenosi 24sata.hr. 

Ovo je osam mogućih uzroka nastanka udubina od zuba na jeziku:

Apneja - To je ozbiljno zdravstveno stanje u kojem pacijent tijekom spavanja prestaje disati i zbog toga se budi vrlo umoran i iscrpljen. Sve to povećava rizik od infarkta, moždanog udara pa čak i pojave depresije. Upravo su udubine zuba na jeziku jedan od znakova apneje.

Problemi s probavom - Ako imate otiske zuba na jeziku to može značiti i kako vam probava ne radi kako treba te bi bilo dobro da promijenite način prehrane.

Loša proteza - Ako ne sjedi u ustima kako treba jer nije dobro napravljena, zubna proteza može ostaviti otiske na jeziku. To srećom nije ozbiljan zdravstveni problem, ali zasigurno stvara bol i neugodu. 

Hipotireoza - Usporen rad štitnjače rezultira oticanjem jezika na kojem se onda vrlo lako mogu pojaviti otisci zuba. Simptomi ovog poremećaja u radu štitnjače su i usporen rad metabolizma, jaka pospanost, tromost...

Manjak vitamina u tijelu - Da bi tijelo radilo kako treba, mora dobivati određene količine vitamina i ostalih hranjivih tvari, Recimo, manjak vitamina B 12 manifestira se i kao otisci zuba na jeziku.

Sindrom čeljusnog zgloba - Radi se o neispravnom radu čeljusti što je ponekad vrlo bolno, a događa se i da se čeljust zaglavi, ali ne mora uvijek biti tako očito. Jedan os simptoma može biti i otečen jezik.

Dehidracija - Ona može postati ozbiljan zdravstveni problem ako se zanemari i u tijelo se ne unese dovoljno tekućine. Kod dehidriranosti organizna jezik nabubri i na njemu se vide obrisi zuba.

Tjeskoba - Ljudi koji su tjeskobni kod osjećaja straha nesvjesno pritišću jezik na zube jer su im mišići napeti.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije