Vlada FBiH

Izdvojena sredstva za liječenje djece oboljele od cistične fibroze

Vlada fbih
01.08.2023.
u 17:08

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o rješavanju problema vezanih uz osiguranje terapije biološkim lijekovima djece oboljele od cistične fibroze u Federaciji BiH i načinu financiranja.

U skladu s tim, donesena je Odluka o preraspodjeli sredstava iz proračuna FBiH za 2023. godinu sa razdjela Vlade Federacije BiH na razdjel Federalnog ministarstva zdravstva. Ovom odlukom se iznos od dva milijuna KM preraspodjeljuje na razdjel Federalnog ministarstva zdravstva, u okviru tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima - Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Kako je obrazloženo, postupajući po zahtjevu Federalnog ministarstva zdravstva, a uvažavajući činjenicu da se radi o hitnoj potrebi za nabavkom lijekova za cističnu fibrozu i da su financijska sredstva za nabavku lijekova utvrđena Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2023. godinu, koja je povučena iz parlamentarne procedure, Federalno ministarstvo financija je u skladu sa Zakonom o proračunu u FBiH predložilo donošenje ove odluke.

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva donesena je i Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava „Tekući transfer drugim razinama vlasti i fondovima - za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH“, utvrđenih proračunom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu. Dopunom su sredstva za osiguranjem prava na lijekove i medicinska sredstva koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti uvećana za dva milijuna KM, a u sadržaj programa su uvršteni i lijekovi za liječenje cistične fibroze.

Na prijedlog ovog ministarstva, dopunjena je i Odluka o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH. Dopunom su u ovu listu u okviru priloga „Posebni program“ dodana dva lijeka za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze u skladu sa kriterijima Stručne komisije za cističnu fibrozu Federalnog ministarstva zdravstva.  U obrazloženju je navedeno da je bilo potrebno lijekove za cističnu fibrozu uvrstiti u Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti u skladu sa zakonskim propisima.

Prvom danas donesenom odlukom, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zadužen je da poduzme potrebne aktivnosti iz okvira svojih nadležnosti za nabavku lijekova za cističnu fibrozu, priopćeno je iz Vlade FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?