Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Izdvaja se 12 milijuna za liječenje u bolnicama izvan FBiH, najviše za oboljelu djecu

23. veljače 2021. u 08:30 0 komentara 86 prikaza

Za liječenje u zdravstvenim ustanovama u inozemstvu osiguranicima s područja Federacije BiH ove godine bit će raspoloživo 12,000.000 KM. Riječ je o novcu koji je planiran za liječenje onih kojima zdravstvene ustanove u BiH ne mogu pružiti adekvatno liječenje, piše Večernji list BiH.

Tko snosi troškove

Uglavnom su to djeca i mladi s teškim dijagnozama. Kako se navodi u financijskom planu rashoda Fonda solidarnosti FBiH za 2021. godinu, navedenim sredstvima financirat će se troškovi liječenja u zdravstvenim ustanovama u inozemstvu pacijentima s bolestima i stanjima, odnosno ozljedama, koja se ne mogu uspješno liječiti u zdravstvenim ustanovama u FBiH, a koja su definirana pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo.

- Upućivanje pacijenata na liječenje u inozemstvo vršit će se na temelju izdanih suglasnosti nadležnog povjerenstva, i to u zdravstvene ustanove u inozemstvu s kojima Federalni zavod osiguranja i reosiguranja ima zaključene ugovore, odnosno u zdravstvene ustanove država s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene međudržavne ugovore o socijalnom osiguranju koji predviđaju mogućnost upućivanja osiguranika jedne države na liječenje u drugu državu ugovornicu - navode u svom obrazloženju iz Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH. Ističu kako su pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo definirane bolesti, odnosno, stanja i ozljede koje se ne mogu s uspjehom liječiti u zdravstvenim ustanovama na teritoriju Federacije BiH. Tako Zavod u inozemnim zdravstvenim ustanovama snosi troškove liječenja urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem, bolesti iz oblasti dječje onkologije, neurokirurške bolesti djece i odraslih koje se mogu uspješno liječiti neurokirurškom operacijom gama, sajber i tubin nožem. Među zdravstvenim stanjima za koja se izdvaja novac za liječenje u inozemstvu su i embolizacija, stentiranje i koiliranje krvnih žila, zatim maligne novotvorine oka kod djece i odraslih, kao i ekstenzivne opekline više od 60% površine.

Sredstva za liječenje

Oboljenje jetra, bubrega, gušterače, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti transplantiranjem, oboljenja kod odraslih koja zahtijevaju transplantiranje koštane srži, elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekventnom ablacijom također su stanja zbog kojih se pacijente šalje na liječenja u inozemstvo. Osim navedenih, Fond solidarnosti predvidio je sredstva i za one koji će pomoć inozemnih liječnika morati tražiti zbog ugradnje cirkulatorne pumpe, bolesti kod djece iznimno rijetkih patologija, odnosno bolesti s niskom incidencijom (jedan na milijun stanovnika) ako se radi o jedinoj bolesti, odnosno ako bi liječenje u inozemstvu dovelo do potpunog izlječenja, te za liječenja osteosarkoma kod djece koji se može liječiti operativnim putem.

- Pravo na liječenje u inozemstvu može se ostvariti samo pod uvjetom da su ispunjeni svi propisani uvjeti iz navedenog pravilnika - zaključeno je u financijskom planu rashoda Fonda solidarnosti FBiH za 2021. Sredstvima namijenjenim za liječenje u inozemstvu financirat će se i pružanje zdravstvenih usluga za liječenje bolesti sadržanih u ovom programu u zdravstvenim ustanovama u FBiH u slučajevima kada se te usluge pružaju uz angažiranje stranih stručnjaka, sukladno pravilniku o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.