Branko Petrić

Izborni cenzus ide na pet posto

Branko Petrić
VL FOTO
23.11.2015.
u 12:45

Branko Petrić, predsjedatelj Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, kaže da će najvjerojatnije na sljedećim lokalnim izborima cenzus biti povećan s tri na pet posto te da postoji mogućnost uvođenja poluzatvorenih lista, čime bi se otklonili mnogi problemi u vezi sa zastupljenosti žena, ali i s radom biračkih odbora i inženjeringom u korist pojedinih kandidata sa liste.

Kaže da očekuje da do kraja veljače Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva, Parlamentu BiH predloži izmjene zakona te da od odgađanja izbora vjerojatno neće biti ništa s obzirom na prekompliciranu proceduru koja se mora ispoštovati, a koja podrazumijeva izmjene entitetskih ustava, zakona, statuta općina i gradova te ustava županija.

- Do sad je bilo dograđivanja Izbornog zakona, što intervencijom visokih predstavnika, što u Parlamentu BiH. Nekih 19 intervencija je bilo dosad, ali Izborni zakon, njegove izmjene i dogradnja su uvjetovani ustavnom strukturom i političkim odnosima, kazao je Petrić u intervju za Nezavisne novine.  Dodaje kako Izbornim zakonom BiH nije moguće mijenjati nešto što bi bilo suprotno ustavima entiteta. 

- Imamo sada situaciju da prošli opći izbori nisu do kraja završeni i provedeni, nije do kraja formiran jedan dom Parlamenta FBiH i to zato što je to tako propisano u nametnutom Ustavu FBiH i nemamo mogućnost da Izbornim zakonom to promijenimo. Mnoge su stvari ustavne prirode i mi idemo samo u onom dijelu gdje imamo nadležnost. Imamo veliki problem da nedozvoljene radnje u izbornom procesu koje mi otkrijemo i dokumentirano pošaljemo nadležnim tužiteljstvima, a oni nam vrate zapovjed o neprovođenju istrage uz točno obrazloženje da je sve to točno, ali kako oni to ne mogu pozicionirati u okvire postojećih krivičnih djela, naglasio je Petrić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije