Okončan 'slučaj' Stolac

Izbori u Stocu kao popis pučanstva, uz Boškovića, Hrvatima većina i u Vijeću

STOLAC, 19. veljaÄ?e (FENA) - Do 15 sati na lokalnim izborima u Stocu glasalo je 5,563 biraÄ?a, ??to je prema procjenama OpÄ?inskog izbornog povjerenstva Stolac, oko 55 posto, izjavio je predsjednik tog povjerenstva Jozo MatiÄ?.  Foto FENA/Emanuel Soca
21.02.2017.
u 07:00

Iako će se za potpunu ovjeru rezultata izbornog procesa u Stocu pričekati još nekoliko dana da bi se pribrojali glasovi pristigli poštom, u ovoj općini gotovo približno identičan rezultat ostvario je HDZ BiH kao i prije četiri godine na lokalnim izborima, no daleko bolji rezultat ostvarila je Stranka demokratske akcije koja je okupljena u bošnjačku Inicijativu za Stolac uspjela okupiti bošnjački blok i bitno se približiti vodećoj opciji, piše Večernji list BiH.

Nedugo nakon što su zatvorena birališta postalo je jasno da se omjeri neće značajnije mijenjati. Od devetnaest biračkih mjesta, na većini je pobijedio HDZ BiH, na nekoliko je većinu imala bošnjačka koalicija. 
Ovi izbori više su sličili nacionalnom opredjeljivanju nego političkoj utrci, ponajprije zbog napetosti koje su podignute nasiljem na izborima 2. listopada, pa se doslovno na izborima potvrdilo stanje popisa pučanstva po kojemu je, otprilike, odnos takav da Hrvati čine 60 posto pučanstva, a Bošnjaci oko 40 posto.

Nasilje nije ništa promijenilo

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, Stjepan Bošković je na redovitim biračkim mjestima osvojio 4276 glasova ili ukupno 59,55% glasova. Pet godina ranije ovaj načelnik koji dolazi iz redova HDZ-a BiH je na redovitim biračkim mjestima imao nešto slabiji rezultat. Ove godine za njega je glasovalo za više od 220 birača. Kada se, pak, pribroje glasovi poštom, očekuje se da će imati i ukupni broj glasova veći nego na prethodnim izborima. No, zanimljivo je bilo vidjeti kako je tadašnji bošnjački kandidat Ernest Đonko dobio ukupno 2939 glasova bošnjačkih birača, a da je kandidat Socijaldemokratske fronte Mato Komšić, ni kriv ni dužan, ovoga puta imao veću potporu bošnjačkog biračkog tijela od Đonke s dobivenih 2900 glasova. I tada su se, kao i na posljednjim izborima, SDA i SDP ujedinili oko zajedničkog kandidata za načelnika. Komšić je, naime, u izbore krenuo u znak otpora i neriješenog statusa, a kasnije su ga zloporabile bošnjačke stranke te pokušale ponoviti slučaj “Komšić 2” u nametanju hrvatskih predstavnika. No, uzaludna je bila ta računica, uostalom i na izborima 2. listopada, pa se još besmislenijim doima nasilje koje je izvedeno navodno zbog nepravde, a ustvari pokušaja da se nakratko izbjegne izborni ili nacionalni debakl iako se iz Stoca središnjica SDA u Sarajevu uvjeravala kako Stolac ipak “može pasti”. Po navodima profesora Ive Lučića s Instituta za povijest u Zagrebu, u Stocu su se nasilnici pokušali promovirati u heroje, što smatra pogrešnim te je zaključio kako se problemi u ovoj općini ne mogu samo svoditi na međusobne odnose u ovoj sredini jer se radi o brojnim neriješenim pitanjima između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. 
Izbori za Općinsko vijeće potvrdili su nešto razrušeniju hrvatsku i posve mobilizanu, ujedinjenu bošnjačku političku scenu. Sve što diše bošnjački iz SDA, SDP-a BiH, SBB-a ujedinilo se oko Inicijative za Stolac, no svejedno su osvojili 40,71 posto, odnosno 2986 glasova birača. U ovome sazivu imat će šest vijećnika osim ako dopisni glasovi ne podebljaju njihov konto. Na prvom mjestu je bio HDZ BiH koji je dobio 3652, odnosno 600 glasova manje nego načelnik. Ova stranka imat će natpolovičnu većinu, odnosno devet od 17 vijećnika.

Većina i manjina

Izborni prag prošli su još Hrvatska koalicija za Stolac - HSP BiH i HDZ 1990. s 305 glasova ili 4,16% potpore te neovisni kandidat Vidoje Maslać za kojeg su glasovala tek 24 birača manje od ove koalicije. U OV će tako biti 11 hrvatskih vijećnika i šest bošnjačkih. Bilo je zanimljivo primijetiti kako je Komšićeva malo poznata Socijaldemokratska fronta dobila svega 4 glasa za OV, a on kao kandidat za načelnika skoro 3000 glasova. Gledajući pojedinačno, najviše preferencijalnih glasova imali su kandidati bošnjačke Inicijative za Stolac - Nermina Frenjo s 803 glasa, Haris Baljić i Edin Šetka, dok je tek na četvrtom mjestu bio Kazimir Raguž iz HDZ-a BiH s izravnom potporom 442 birača. Očito je da je za njegovu stranku izravno glasovao puno veći broj birača nego što ih je preferiralo pojedine kandidate na listi. Iz tamošnjeg HDZ-a zahvalili su biračima na potpori, posebice pripadnicima policije koji su osigurali da situacija u toj općini ostane pod nadzorom unatoč podignutim napetostima. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije