Novi - stari modeli u optjecaju

Izbor u Parlamentu riješio bi pitanje ‘Sejdić-Finci’ i presudu ‘Ljubić’

25.01.2018.
u 07:00

U potaji se nastavljaju razgovori o izmjenama Izbornog zakona koje predvodi OHR, a kao posrednici sudjeluju predstavnici američkog Veleposlanstva i Ureda EU u BiH, piše Večernji list BiH.

Kako se doznaje, nema nikakvog približavanja stajališta o provedbi presude Ustavnog suda o izboru legitimnih predstavnika u Domu naroda, dok je otvorena i mogućnost rasprave o izboru članova Predsjedništva BiH, što do sada nije bio slučaj. Naime, u razgovorima OHR inzistira, jednako kao i bošnjačke stranke SDP, DF, SDA, da se za izbor izaslanika za Dom naroda kao temelj za izračun koristi 1991., ali i odredba Ustava Federacije BiH da se iz svake županije, ako je izabran posredno, bira najmanje po jedan izaslanik Hrvat, Srbin i Bošnjak u federalni Dom naroda.

Ustav FBiH vs. Ustava BiH

Obje te odredbe na kojima OHR inzistira te koje je čak pokušao obraniti, protiveći se stajalištu hrvatskih predlagača u apelaciji Bože Ljubića, Ustavni sud BiH je odbacio. I ne samo to...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
08:49 25.01.2018.

Što ne prjedložite da se predsjednik i čitav dom naroda bira u Širokom, ako ne prihvate uvijek se može blokirati uspostava vlasti. Blokade su legitimni način legitimnih predstavnika da urade legitimne stvari. I tako narednih 100 godine, posle toga neće ni biti stanovnika na ovom područiju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?