Mapa terorizma

Izbjeglice su preplavile Europu - donosimo pred kim i čim bježe?

Times grabs. Islamic state ( ISIS ) video showing the execution of journalist James Foley. Grabs also show hostage Steven Sotloff.
27.09.2015.
u 06:30

Militantne islamske skupine vremenom su postale dio globalne i dobro uvezane mreže apsolutno organiziranog terora koja svaki dan postaje jača

Rezultat globalnog uspona terorizma i pojava više militarističkih skupina na ratovima iscjepkanom Bliskom istoku polučili su nekoliko različitih efekata po svjetsku sigurnost. Prvi je formiranje Islamske države na prostoru Sirije i Iraka nad čijim se terorom i strahovladom, kao i svkodnevnim neljudskim brutalnostima zgraža sav civilizirani svijet. Rezultat toga i takvoga stanja, a kad se tome pridoda i represivni Asadov režim u Siriji, jesu stotine tisuća migranata koji bježe pred rukom egzekutora u sigurnost Europe. Riječ je o najvećoj seobi naroda koju poznaje svjetska povijest. No, pred kim, odnosno pred kojim skupinama i militantnim organizacijama bježi sav taj narod s Bliskog istoka? Koje su to islamske organizacije koje tvore kaos diljem svijeta, tko ih je stvorio, gdje djeluju i tko i kako ih financira i pruža im potporu? Postoji čitav niz različitih skupina od kojih se po ustroju i aktivnosti u današnjoj mapi globalnog terorizma izdvaja njih 24. Uglavnom djeluju na prostoru Bliskog istoka, Azije i Polinezije, a povezuje ih isti cilj dominiranja islamskih država i uvođenje šerijata. Neke od njih su i u međusobnom sukobu. Donosimo pregled prema stanfordskom sveučilištu na globalnoj mapi terorizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije