Međugorje je ponovno pokazalo svoje veliko srce

Izbjeglice iz Ukrajine, njih 250, našle su spas u Hercegovini

09.03.2022.
u 16:22

Oko 250 državljana Ukrajine, u kojoj bijesni rat, pristiglo je u župu Međugorje bježeći od tamošnjih ratnih strahota, piše Večernji list BiH. Dočekali su ih predstavnici Crvenog križa na čelu s predsjednikom Andrijom Stojićem. Svi su prije nego što su se smjestili testirani na COVID-19. Trenutačno se nalaze u domovima žitelja Međugorja koji su im velikodušno ponudili smještaj dok se ne snađu u BiH. - Očekuje se kako će uskoro u Međugorje stići još oko 150 izbjeglica - kazao nam je Davor Ljubić, predstavnik za hodočasnike odnosno izbjeglice. U Međugorju mogu ostati 30 dana. Idu dalje u Europu ako Vijeće ministara BiH donese takvu odluku. Kažu kako je Međugorje za njih idealna destinacija. Nakon svete mise u međugorskoj crkvi svetoga Jakova Ukrajinci su kazali kako hodočaste u Međugorje svake godine i tu su davno stekli prijatelje koji su se sada javili i ponudili im pomoć. - Nismo mnogo razmišljali kada smo dobili poziv - kažu Ukrajinci.

Strahote agresije

Njihovi muževi i braća ostali su braniti Ukrajinu i mobilizirani su u svojim gradovima. Svi su osjetili strahote ruske agresije. Rusi su bombardirali zračnu luku. Katastrofa je u Ukrajini, posebice u gradovima poput Harkova i Mariupolja odnosno oko Kijeva. Ljudi s istoka zemlje bježe prema zapadu, gdje je nešto mirnije i sigurnije. Nadaju se kako će njihovi hrabri vojnici obraniti Kijev i Ukrajinu. Bez obzira na gostoprimstvo i dugogodišnje prijateljstvo, ne namjeravaju se zadržati. Ovdje su privremeno. Planiraju otputovati u neku od zemalja Europske unije gdje smatraju da imaju veću sigurnost. Žele da se djeca školuju i da imaju zdravstveno osiguranje. Već sada se u Međugorju očekuje novi autobus s izbjeglicama.

Humanitarna potpora

Jučer su pristigle dvije skupine, prva od devet osoba, među kojima je sedmero djece, a kasnije i druga u kojoj je bila 41 osoba s ukupno 23 djece. Svima je pružena osnovna humanitarna potpora. Trenutačno se nalaze u privatnim domovima stanovnika Međugorja. Timovi Crvenog križa općine Čitluk, među kojima je i psihologinja, obišli su sve objekte, razgovarali s izbjeglicama i finalizirali popis posredstvom obrazaca službe traženja. Sve izbjeglice su, kako je evidentirano, u strahu i osjećaju veliki umor, dok ozljede ni kod koga nisu zabilježene. Dosta ih je stiglo iz Kijeva. To su uglavnom žene s četvero i više djece. Muževi su ostali u Kijevu braniti svoje domove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?