gripa uzima maha

Izbjegavati gužve i zatvorene prostore, djeci poseban oprez

01.02.2019.
u 15:17

Od posljedica gripe u RS-u do sada je preminulo 16 osoba, a uglavnom je riječ o osobama srednje i starije životne dobi koje nisu cijepljene protiv ove zarazne bolesti. Institutu za javno zdravstvo RS-a samo je u utorak prijavljeno da su četiri pacijenata preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. Univerzitetski klinički centar RS-a i Bolnica Zvornik prijavili su po jednog, dok je Bolnica Sveti apostol Luka Doboj prijavila dva pacijenta koja su preminula.

Srednja aktivnost virusa

U FBiH, kako saznajemo, trenutačno se bilježi srednja aktivnost virusa gripe, ali se, kao i svuda u Europi, aktivnost gripe povećava. Broj oboljelih od gripe u FBiH u porastu je u odnosu na prošli tjedan, potvrdila je glasnogovornica Zavoda za javno zdravstvo FBiH Maja Kojović. Prema izvještaju Referalnog laboratorija KCUS-a, od 160 testiranih uzoraka, 61 je pozitivan na virus gripe tipa A, od toga 36 slučajeva podtipa A(H3) i 25 slučajeva podtipa A(H1N1)pdm09. - Zavodu je prijavljen jedan smrtni slučaj od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, ali je taj pacijent bio negativan na virus gripe. Od početka sezone u četirima klinikama u Federaciji BiH hospitalizirano je 38 slučajeva pozitivnih na virus gripe - kazala je Kojović. Iz Zavoda poručuju kako je cijepljenje najučinkovitija mjera zaštite od gripe. Prema neslužbenim podacima, procijepljenost protiv gripe u FBiH je ispod dva posto. U cilju prevencije širenja gripe iz Zavoda preporučuju izbjegavanje gužvi, skupova i zatvorenog prostora te održavanje higijene i izbjegavanje bliskog kontakta s bolesnima.

Komplikacije i oboljenja

Svake godine u FBiH registrira se 30.000 - 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi. Porast broja oboljelih registrira se od drugog tjedna siječnja. Od gripe mogu oboljeti svi, ipak, najosjetljiviji su stariji ljudi, mlađa djeca i osobe s kroničnim oboljenjima, koji su u najvećem riziku od komplikacija, koje uključuju upale pluća, miokarditis (upala srčanog mišića) i encefalitis (upala mozga), koje mogu ugroziti život, ističu iz Zavoda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?