prodala zaplijenjenih predmeta

Izbjegavanjem licitacije trgovci obaraju cijene robe na dražbama

17.02.2018.
u 16:00

Sat vrijedan 68.000 maraka koji je ovoga tjedna zaplijenila Uprava za neizravno oporezivanje vjerojatno će se tijekom ove godine naći na dražbi među velikim brojem drugih predmeta koji su također zaplijenjeni. Ipak, sigurno neće biti prodan po tržišnoj cijeni nego znatno niže, piše Večernji list BiH.  

Kako nam je rekao glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje Ratko Kovačević, na dražbama koje organizira UNO BiH uglavnom se pojavljuju iste tvrtke i skoro nikada se ne događa da zaplijenjeni predmeti budu prodani na prvoj dražbi. - Svi znaju kako se cijene smanjuju ako predmeti ne budu prodani u prvom pokušaju. Zbog toga i nema ponuda, nego se čekaju drugi krug kada cijena značajno bude smanjena. Prošle godine na svim dražbama prodana je roba u vrijednosti od 304.126 KM. Također, u prošloj godini vrijednost uništene robe bila je 637.871 marku. To je roba koja sukladno zakonskim propisima nije mogla biti izložena prodaji - kazao je Kovačević u izjavi za Večernji list.

Pravo sudjelovanja

Na dražbi mogu sudjelovati pravne i punoljetne fizičke osobe, kao i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost registriranu kod nadležnog tijela, osim zaposlenih u Upravi i osoba koje su u rodbinskom odnosu s nekim od zaposlenika UNO-a, pod uvjetom da polože propisani depozit. Svi sudionici dražbe, na zahtjev, trebaju se identificirati predočenjem osobne iskaznice ili putovnice, odnosno punomoći o zastupanju ako se radi o zastupnicima. Prije početka dražbe ponuđači su dužni položiti depozit u iznosu od 10 posto od početne cijene robe koja se prodaje. Depozit se uplaćuje bezgotovinski na depozitni račun Uprave ili gotovinom na blagajni regionalnog centra na sam dan održavanja dražbe.

Obaranje cijene

Ako prva javna dražba ne uspije ili ako je nakon okončanja iste ostalo neprodane robe, povjerenstvo odlučuje hoće li se održati druga dražba ili će se prodaja izvršiti preko izravne prodaje. Ako povjerenstvo odluči da se održi druga dražba, ista se održava pola sata nakon okončanja prve. Na drugoj javnoj dražbi minimalna dogovorena cijena za prodaju robe umanjuje se na 75 posto od cijene utvrđene za prvu javnu dražbu. - Svi koji su ranije položili depozit za prvu dražbu, imaju pravo sudjelovanja na drugoj na osnovi ranije položenog depozita. Ako su dražba ili licitacija poništene ili nisu uspjele, ili je po okončanju dražbe ili licitacije ostalo neprodane robe, stvaraju se uvjeti za postupak izravne prodaje. Ponude za izravnu prodaju dostavljaju se u zatvorenoj omotnici najmanje 24 sata prije vršenja izravne prodaje. Omotnice se otvaraju javno i roba se prodaje osobi s najboljom ponudom - rekli su za Večernji list iz UNO-a BiH. Dražbe se uglavnom održavaju u Banjoj Luci, osim ako se radi o kvarljivoj robi. U tome slučaju, ona se prodaje u centru u kojem je zaplijenjena.

Na dražbi se nalaze automobili, tekstil, igračke, satovi, srebro, hrana i još mnogo toga što službenici UNO-a zaplijene tijekom obavljanja svoje dužnosti. Očekuje se kako će zanimanje za ove dražbe biti sve veće ubuduće.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?