Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Izaslanici razmatraju informaciju o stanju sigurnosti u BiH

24. studenoga 2015. u 15:47 0 komentara 57 prikaza
skupstina
Foto: VL FOTO

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra informaciju o stanju sigurnosti u BiH s posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu, kao i događaj od 20. studenoga vezan za generala Antu Jeleča u tunelu Salakovac.   Uz ovu točku dnevnog reda predložen je zaključak o kojem će se izaslanici izjasniti po završetku rasprave. Predloženim zaključkom, Predstavnički dom PSBiH izražava saučešće obiteljima pripadnika Oružanih snaga BiH ubijenih u terorističkom napadu u Rajlovcu, te traži od Vijeća ministara BiH da do 30. studenog dostavi Domu informaciju o tom terorističkom činu i ukupnom stanju sigurnosti u BiH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je, obraćajući se poslanicima, kazao da je to ministarstvo Zajedničkoj komisiji za obranu i sigurnost PSBiH podnijelo Informaciju o stanju sigurnosti zaključno s 30. lipnja i Zajednička komisija ga je primila k znanju. Izaslanike je informirao i o aktivnostima koje su nadležne institucije poduzele u vezi s terorističkim napadom u Rajlovcu prilikom kojeg su smrtno stradala dva pripadnika Oružanih snaga BiH, uglavnom ponovivši informacije koje su već ranije objavljene.

Po njegovim riječima, u toku je dalje provođenje istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH. Naveo je da o detaljima istrage u ovom trenutku ne može govoriti.

Krešić je informirao izaslanike i o događaju od 20. studenog u tunelu Salakovac vezano za generala Antu Jeleča, a kazao je i da je tijekom noći na policijsku stanicu u Zavidovićima bačena određena eksplozivna naprava te da je istraga u toku.

Istaknuo je da će Ministarstvo sigurnosti prikupiti i dostaviti detaljnu informaciju o ovim događajima i uputiti Vijeću ministara BiH, u skladu s predloženim zaključkom Doma.  

Izaslanica Hanka Vejzović (Demokratska frona) je istaknula da nisu morali ovu točku ni pokretati, jer sve što su izaslanici sada čuli su već pročitali na portalima.

- Neko je sročio ovaj izvještaj kao da je čitao portale i pratio medije pa nam ovdje ponudio - navela je Vejzović.

Predsjedavajući Kluba izaslanika SNSD-a Staša Košarac misli da je "ovo poraz parlamenta, što mi danas slušamo, a nismo svjesni činjenice o kakvom se problemu radi“.

- Što smo mi novo čuli izuzev što smo čuli i vidjeli u medijima. Koje smo nove informacije dobili? Kakvu poruku šaljemo, da smo konstatirali ono što su već mediji objavili - pitao je Košarac.

Smatra da je neophodno da Predstavnički dom iznese svoj stav, ali ne može na temelju jedne informacije koju je dao zamjenik ministra, uvažavajući njegov profesionalni kredibilitet.

Poslanik Damir Arnaut (SBBBiH) je kazao da je bilo prilično jasno da ni Vijeće ministara BiH ni Ministarstvo sigurnosti danas nema tu informaciju.

- U skladu s okolnostima, a to je da Ministarstvo sigurnosti i Vijeće ministara nemaju, nažalost, informaciju mislim da je najbitnije da pošaljemo poruku sućuti obiteljima ubijenih u ovom terorističkom činu i to je poruka koju ćemo danas poslati - kazao je Arnaut, izrazivši nadu da će do 30. studenog imati cjelovitu informaciju.

Istaknuo je da se također nada da će ta informacija sadržavati konkretne preporuke od Vijeća ministara Parlamentarnoj skupštini "što mi treba da uradimo“.  

Izaslanica Diana Zelenika (HDZBiH) smatra da bi još gora poruka bila da izaslanici nisu nikako raspravljali.

- To bi bila puno gora poruka. Slažem se da je Krešić iznio samo ono što smo svi znali s portala. Međutim, liječničkim rječnikom rečeno, uzeli smo anamnezu, a ono što nam nedostaje to je prevencija i terapija - navela je Zelenika.

Istaknula je da izvješće Vijeća ministara BiH koji bi im trebao biti dostavljen, treba da sadrži konkretne preporuke "i ono što nam je raditi u cilju prevencije i sigurnosti građana BiH“.

Predsjedavajući Kluba HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da izaslanici trebaju dobiti cjelovitu informaciju s mjerama i prijedlozima. Dodao je da podržava predloženi zaključak da se do 30. studenoga dobije cjelovita informacija i da se onda obavi cjelovita rasprava.

Poslanik Saša Magazinović (SDPBiH) je također utvrdio da ono što je danas rečeno izaslanicima kao informacija je manje-više bilo poznato.

- Vijeće ministara i izvršna vlast danas pokazuju svoju nemoć ili iz nekog drugog razloga ne želi da izlazi s informacijama u javnost. Ne znam o čemu danas da raspravljam, o jednoj tehničkoj informaciji koja je ekvivalent novinskom članku - kazao je Magazinović.

Istaknuo je da izaslanici nemaju odgovor, a bilo bi logično da ga imaju, što je učinjeno od vremena kada se desio teroristički napad u Zvorniku do ovoga što se desilo prije nekoliko dana u Sarajevu?

- Klub SDP-a će insistirati da čim dobijemo materijal obavimo jednu ozbiljnu raspravu. Ovo danas nije ozbiljna rasprava. Da se, poštujući Poslovnik, rasprava zatvori za javnost i da se podijele informacije, da znamo gdje se nalazimo, što nam je činiti i što je uloga svakoga od nas u tome - istaknuo je Magazinović.

Poslanik Momčilo Novaković je kazao da su i postavili tako danas točku dnevnog reda da ne znaju o čemu će raspravljati.

Naveo je da misli da danas i nije bio cilj da vode raspravu, nego da usvoje zaključak da do 30. studenog dobiju informaciju o kojoj mogu ozbiljno razgovarati.

Rasprava o ovoj točki dnevnog reda još nije završena, a bit će nastavljena nakon pauze za ručak.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.