Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Iza najboljeg razvojnog projekta u Hrvatskoj u 2019. stoji i Busovljak Filip Dujmušić

11. travnja 2019. u 10:00 0 komentara 122 prikaza

Mislav Javor, Branimir Ambreković i Filip Dujmušić osnivači su AMPnet start-upa, razvojnog projekta koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj u 2019. godini. Filip Dujmušić, jedan od njegovih osnivača, podrijetlom je iz središnje Bosne.

Brojni projekti

Rođen je u Novoj Biloj, a odrastao u Busovači gdje je još kao dijete znao da će njegovo buduće zanimanje biti vezano uz informacijske tehnologije. Po završetku Srednje tehničke škole u Travniku uspijeva upisati te u roku završiti željeni Fakultet elektronike i računarstva, popularni FER u Zagrebu. S diplomom magistra, inženjera informacijske i komunikacijske tehnologije ovaj 24-godišnjak uključuje se u brojne projekte, a nagrađeni AMPnet, čiji je jedan od osnivača, svakako je najznačajniji u karijeri ovog IT stručnjaka, koja tek počinje.

- AMPnet je start-up koji smo kao partneri osnovali Mislav Javor, Branimir Ambreković i ja. Branimir je pilot, softverski inženjer i investitor u start-upe iza kojeg je nekoliko uspješnih pothvata. Upoznali smo se prije otprilike dvije godine dok smo još Mislav i ja radili u istoj softverskoj tvrtki u Zagrebu. U slobodno vrijeme radili smo na Branimirovoj ideji koja kombinira blockchain tehnologiju i energetski sektor, pokušavajući se pritom probiti u svijet start-upa. Ideja je evoluirala nekoliko puta i za to je trebalo skoro godinu dana, no u konačnici imali smo jasnu viziju proizvoda na osnovi kojeg su se pojavili svi daljnji uspjesi, prva investicija u Bugarskoj, razna partnerstva i konačno proglašenje AMPneta kao najboljeg hrvatskog start-upa u 2019. godini - kaže nam Filip Dujmušić. Objasnio nam je i principe na kojima radi AMPnet, čiji je prvi proizvod financijska platforma usmjerena prema energetskim zadrugama, alternativnom modelu prodaje električne energije i financiranja obnovljivih izvora energije koje zbog nedostatka dobre softverske podrške za poslovanje usporavaju procesi registracije novih članova, a imaju poteškoća i u organizaciji financiranja obnovljivih izvora energije. AMPnet je prvi na tržištu ponudio rješenje svih navedenih problema, kažu njegovi osnivači.

- Kada zadruge ulažu u obnovljive izvore energije, to obično podrazumijeva nekoliko tisuća članova koji sudjeluju u investiciji - svatko proporcionalno svom udjelu. Ako se takav složen proces prepusti zastarjelom softveru ili još gore – papirima, nastaje nered. Tu je AMPnet ugledao svoju priliku te smo osmislili, a trenutačno i završavamo, financijsku platformu čija je svrha eliminirati sve navedene probleme.

Registracija “na klik”

Preko naše platforme novi članovi mogu se registrirati u zadruge, doslovce “na klik”. Nakon toga korisnik kao punopravni član zadruge može pretraživati sve projekte obnovljivih izvora energije koji se trenutačno pokušavaju financirati te po želji investirati određenu količinu novca. Sada smo jedini na tržištu koji možemo pružiti ovakvu uslugu, a da smo pritom unutar svih zakonskih okvira EU-a. Jedna od značajki platforme je i automatska raspodjela profita koji kreće pristizati nakon što se projekt uspješno financira, izgradi te započne prodavati električnu energiju - objasnio nam je Dujmušić koji ističe da je platforma koja je u zadnjoj fazi izrade već pronašla put do kupaca, odnosno projekata koji će se ovog ljeta zaista financirati uz pomoć njihova softvera. Bez razvoja informacijskog društva, smatra Dujmušić, ni jedno društvo ne može se učinkovito razvijati. - Najveća opasnost je ne držati korak s razvojem tehnologije, a to nam se događa u svim generacijskim rasponima. IT i start-up sektori jako su zahvalni, uz malu investiciju u opremu moguće je ostvariti velike uspjehe i poslovne ideje. To je za našu regiju put prema napretku. Da bismo to i ostvarili, potrebno je promijeniti način razmišljanja, a to nije nimalo lako - poručuje IT stručnjak podrijetlom iz središnje Bosne. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.