INTERVJU: Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda

Iza bunta je politika, a Milanovićev posjet je ohrabrenje

'bih...mostar...03.01.2012...VJEKOSLAV BEVANDA foto:zoran grizelj vecernji list'
Foto: 'zoran grizelj vecernji list'
10.02.2014.
u 09:24

Vjekoslav Bevanda je za Večernji list govorio o nasilju u BiH

Hrvatski premijer Zoran Milanović jučer je u Mostaru bio s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Između nekoliko sastanaka, koji su vezani isključivo za nasilje, sigurnost i posljedice, predsjedatelj Bevanda u intervjuu za Večernji list ustvrdio je da su se prosvjedi iz dijela kuhinje bošnjačkih političkih stranaka pokušali prebaciti na hrvatska područja. Najvažnijim smatra što nije potpaljeno bure baruta u Mostaru između Hrvata i Bošnjaka.

Kako komentirate posjet premijera Milanovića i njegove poruke?

Doživljavam to kao posjet prvog čovjeka izvršne vlasti susjedne, prijateljske i bliske nam države. Ovaj posjet za mene je ohrabrenje, a bili smo u stalnoj telefonskoj vezi za eskalacije nereda, zajedno s još nekoliko državnika iz drugih zemalja koji su se zanimali za stanje u zemlji. Njegova osobna odluka bila je doći ovdje, razgovarati i vidjeti razmjere destrukcije. Očito je ovo odluka čovjeka koji ima osjećaj odgovornosti i koji želi biti od pomoći i potpore. Kao premijer zemlje koja je članica EU, Milanović nam donosi i poruku Europe. Zbog toga je ovaj posjet višeznačan.


Neki ovo već sada predstavljaju kao potporu državi BiH, neki Hrvatima, a treći pak zločesto, po staroj matrici prigovaraju da je riječ o miješanju u unutarnje stvari BiH?!

Ni u kojem slučaju nije riječ o miješanju. A za mene je posve očekivano da se na taj način sve tumači u BiH na različit način. No, kada dođe premijer zemlje članice Europske unije, susjedne zemlje s kojom dijelimo 1001 kilometar granice, za mene je isključivo riječ o potpori prijateljskoj državi. Naravno, i Hrvatima koji su konstitutivni narod ovdje. 


A kako vi komentirate same prosvjede i strukturu prosvjednika s obzirom na to da se među obespravljene ljude uvukao znatan broj organiziranih nasilnika?

Živim u nadi da svjedočimo završetku nasilja. Ne može nitko negirati da su ljudi u BiH u teškoj socijalnoj situaciji. Isto tako, ne može se negirati da je ta ekonomska kriza jednako prisutna i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji. Socijalno nezadovoljstvo očito je zloupotrijebljeno pa su oštricu bunta preuzeli huligani koji su organizirano palili i uništavali zgrade. Ne može se tek tako spaliti zgrada s više katova. A spaljeno ih je desetak. Očigledno je sve to politički instruirano. A sada to polako izlazi na vidjelo sa zahtjevima za ukidanje županija. Znakovito je to da su bile napadnute zgrade državnih i županijskih institucija.     

Ostatak intervjua pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Komentara 4

HR
hrvatizorasja
18:09 10.02.2014.

zasto brisete komentare...sramota ste za novinarstvo ovo su prosvjedi svih nas koji smo opljackani i pokradeni bez obzira na vjeru ovo su prosvjedi protiv lopova ovo nisu muslimanski prosvjedi ovo su prosvjedi svih nas koji nemamo buducnost zbog stranaka ika i njihovih politika

PO
pojedinac
12:37 10.02.2014.

Nije ova pobuna naroda udar niti na Hrvate niti na Srbe već na bahatost i neučinkovitost vlasti. San o podjeli BiH će nestati u plamenu. Narod je u svim entitetima sit lopovluke a to što je krenulo iz Tuzle moždada dokazuje zrelost naroda. Ovo je socijalni bunt!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?