Prosvjeta u Republici Srpskoj

Iz udžbenika izbacuju “opsadu Sarajeva” i “genocid”

04.06.2017.
u 08:00

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će na teritoriji Republike Srpske biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH /FBiH/ ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput “opsade Sarajeva” ili izučavanja “genocida u Srebrenici”. Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u R. Srpskoj gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po nacionalnom programu za Bošnjake iz županija. “Preporuke međunarodnih organizacija su bile da se stavi embargo na izučavanje građanskog rata u BiH. Sarajevska županija je već najavila uvođenje “opsade Sarajeva” i izučavanje “genocida u Srebrenici” i time odstupila od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi”, rekao je Malešević za “Večernje novosti”.

On je rekao da priča o “bosanskom jeziku”, nažalost, nije završena te da je za R. Srpsku riječ o bošnjačkom jeziku. Malešević ističe da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati u R. Srpskoj kada je riječ o izučavanju jezika. Resorni ministar je rekao da će u R. Srpskoj učenici više učiti o genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu te izrazio nadu da će analizom doći do programa koji će zadovoljiti i one koji su protiv. “Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece”, rekao je Malešević za “Večernje novosti”. Ovo nije prvi put da se u javnosti vodi rasprava oko sličnih pitanja. Očito je kako će se preko leđa djece lomiti pitanja o kojima bi trebalo odlučivati pravosuđe i povjesničari. Ali političari u Bosni i Hercegovini imaju neke druge planove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?