Državni proračun

Iz proračuna se daju plaće i vraća dug

02.12.2016.
u 07:00

Visina proračuna BiH ostaje na razini prethodnih godina, odnosno 950 milijuna KM. To je jučer podržao i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Primjedbe su se, kao i ranijih godina, odnosile na to da proračun nije razvojni, s obzirom na to da 60 posto proračuna, ili oko 545 milijuna maraka, ide za plaće i naknade zaposlenih u bh. institucijama. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Večernji list ističe kako nije realno da ovaj proračun ide u razvojnom smislu ni za sljedeću, ali, najvjerojatnije, ni za predstojeće godine.

Financiranje institucija

- Problem državnog proračuna je što on služi financiranju manjih ili viših institucija i to je sve. U sklopu tih institucija eventualno može neko ministarstvo odraditi neki projekt koji se potom financira iz tog proračuna. On je kao takav zamišljen. Vidimo da već dugo godina nema nekog povećanja i proračun je, otprilike, u istim okvirima sve ove godine, oko 950 milijuna. Eventualno se poveća ako su veća zaduženja i samo to, ističe za Večernji list poznati analitičar. Naglašava kako on služi za financiranje institucija, kao i vraćanje vanjskog duga. - Moje mišljenje je da su tu ruke vezane jer je državni proračun više pitanje politike i političkog dogovora, a ne ekonomske politike...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?