POLITIKA

Iz proračuna plaćali stranke, a za to nisu imali zakonski temelj

Vlada FBiH
02.07.2014.
u 10:47

Stranke koje su ušle u Parlament dijele proračunski novac po broju zastupnika

Iako su to prema zakonu bile dužne, političke stranke u Federaciji BiH, kojih ima na desetke, nisu vratile novac koji je prošle godine grubim previdom dala Vlada FBiH iz tekućih transfera. Novac, u objašnjenju revizora, iz tekućih transfera političke stranke ne mogu koristiti prije nego što Vlada Federacije BiH odobri programe utroška sredstava uz pribavljena mišljenja oba doma Parlamenta. Doznačivanje sredstava strankama iz Tekućih transfera za političke stranke i koalicije za 2013. godinu doznačavala su se prije usvajanja programa utroška sredstava.

Uvidom u prezentiranu dokumentaciju utvrđeno je da svi korisnici sredstava iz navedenih tekućih transfera nisu dostavili izvješća o utrošku sredstava. Iako se stalno govori kako je proračun Federacije BiH prazan i da ga može spasiti jedino nova tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), to nije spriječilo institucije Vlada FBiH da iz tekućih transfera doznače krajem prošle godine novac političkim strankama kad su potpisani i ugovori s korisnicima sredstava o sufinanciranju aktivnosti. “Uzimajući u obzir naprijed navedeno, kao i nedostatak sredstava u proračunu FBiH, ne može se potvrditi opravdanost ovakvog načina planiranja, realizacije, izvještavanja i nadzora nad namjenskim utroškom sredstava tekućih transfera, s obzirom da ne postoji zakonska osnova, strategija ili drugi akt za planiranje, odnosno doznačivanje sredstava korisnicima kojim se kontinuirano svake godine u najvećem dijelu planiraju i doznačuju sredstva s pozicije tekućih transfera, a također se ne planiraju očekivani učinci i ne prate postignuti rezultati po osnovi izvršenih doznaka proračunskih sredstava”, stoji u zamjerkama revizora.

Oni traže da se preispita opravdanost planiranja i realizacije sredstava tekućih transfera koji se realiziraju preko odobrenog proračuna Vlade FBiH - generalnog tajništva, s obzirom da za planiranje istih ne postoji pravna osnova, s tim da je potrebno da se uzme u obzir stanje likvidnosti proračuna FBiH i uvažavanja ograničenja ukupne javne potrošnje. Traže od Generalnog tajništva Vlade FBiH da poduzme aktivnosti prema Federalnom ministarstvu financija kako bi se u proračunu planirala i odobrila sredstva za poziciju “Transfer za političke stranke i koalicije”.

Proračunska sredstva namijenjena političkim strankama dijele se na način da 40 posto iznosa pripada političkim subjektima koji su zastupljeni u Parlamentu FBiH u jednakim iznosima, a 60 posto prema broju zastupnika.

Ključne riječi

Komentara 1

SL
slapa
22:37 02.07.2014.

Šta je?! Nema nitko komentara?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije