U središt grada

Iz pepela će niknuti novi hotel Grude, pronađena lokacija za spomen-ploču

06.07.2021.
u 21:58

Kada je otvoren prije 40-ak godina, postao je simbol općine Grude i nije bio samo zdanje u koje će ljudi navratiti, nešto pojesti i prespavati. Bila je to građevina u kojoj je pisana povijest hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljenjem Herceg Bosne, ali i u kojoj su pisani osobni, najljepši trenuci u životima ljudi, piše Večernji list BiH.

Održavane su tu svečane svadbene večere i brojni drugi događaji. Bio je to hotel Grude. Neki drugi narodi ovakvu znamenitost čuvaju stoljećima, a hotel Grude jedva je izdržao dva desetljeća, pa je već na početku milenija uništen, zatvoren pod sumnjivim i nikad istraživanim okolnostima, da bi nakon toga postao ruglo koje je uistinu bilo teško gledati u samom središtu Gruda.

Suvremena zgrada

Ovih dana hotela Grude više nema, a ružno pače trebalo bi postati labud. Tvrtka Violeta, koja je kupila hotel Grude, angažirala je tvrtku MiV da sravni objekt sa zemljom, a na njemu će graditi novi hotel Grude u koji će biti uloženo više od 10 milijuna maraka. Iz tvrtke su nedavno potvrdili da će sagraditi suvremenu zgradu sa šoping-centrom, hotelom... a poznajući dosadašnje aktivnosti novih vlasnika, objekt će sigurno postati nešto čime se Grude i ovaj dio Hercegovine mogu ponositi. A ono o čemu se također priča, uz izgled novog hotela, jest i što će biti sa spomen-pločom koja svjedoči o povijesti ovog naroda koji je u Domovinskom ratu obranio dvije svoje domovine. Ta ploča postavljena je 1995. godine i govori o utemeljenju Hrvatske zajednice, poslije Republike Herceg-Bosne i HVO-a. “Pismena ova o djelima zbore. Oduvijek narod hrvatski iznova ustaje probuđen iz sna za slobodu Zemlji. Pod trobojnicom u prkosu, slušajući glas naroda, ustadoše muži s Matom Bobanom te ovdje na Saboru vođeni Hrvatskom demokratskom zajednicom Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu uspostaviše. Iz duha njezina izađe Hrvatsko vijeće obrane, Zastupnički dom i Hrvatska Republika Herceg Bosna. I krvlju i srcem pismena ova govore da mrtve oči nas žive slovom opominju. Jer mrijeti smo htjeli da sloboda bude i Hrvat živi”, piše, između ostalog. A ploča će, prema riječima općinskih struktura u Grudama, biti premještena u Park hrvatskih velikana u Grudama. Može se reći i prigodno jer odranije je tu spomenik hrvatskim braniteljima.

Trideseta obljetnica HZ HB

- Spomen-ploča koja svjedoči o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne skinuta je s hotela Grude i čuva se na sigurnom, a u međuvremenu je Općina Grude odabrala lokaciju u Parku hrvatskih velikana i naručila umjetničko rješenje i očekujemo da će sve biti završeno do 30. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg Bosne od 18. studenoga ove godine - potvrdio je grudski načelnik Ljubo Grizelj. Brige, kako sada stvari stoje, nema ni za spomen-ploču, a ni za hotel Grude koji planira poput feniksa niknuti iz pepela. Bilo je i vrijeme, složit će se mnogi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije