Koji su razlozi?

Iz ljekarni povučen lijek za epilepsiju, tlak, upalu pluća...

17.04.2019.
u 07:00

S tržišta BiH u ovoj godini trajno je povučen veći broj raznih lijekova, među kojima su analgetici, lijek za epilepsiju, lijekovi za povišen krvni tlak, praškovi za koncentrat za rastvor za infuziju... Prema informacijama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, povlačenje lijekova s našeg tržišta nije novost, a razlozi su brojni (malo tržište, promjena ambalaže, dorada lijekova, odluka o prestanku proizvodnje).

Privremeno ili trajno

Nerijetko se lijek povuče privremeno zbog promjene ambalaže, kao što je slučaj s Miokarpin kapima za oči. Kapi nisu bile dostupne korisnicima na tržištu BiH više od pola godine, odnosno od kolovoza prošle godine pa sve do ožujka ove godine. Kada je riječ o trajno povučenim lijekovima, razlozi su uglavnom ukidanje dozvole za stavljanje lijeka u promet i odluka o nepodnošenju zahtjeva za obnovu dozvole, riječ je o odluci proizvođača. Tako su od 1. siječnja ove godine trajno povučene tablete Lerkanidipin Actavis koje se koriste za terapiju visokoga krvnog tlaka, hipertenzije. Ovaj lijek, prema navodima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, korisnicima u našoj zemlji u ostalim zalihama bit će dostupan do srpnja ove godine. Razlog povlačenja ovog lijeka s tržišta BiH odluka je o nepodnošenju zahtjeva za obnovu dozvole. Iz istog razloga uskoro u ljekarnama u BiH neće biti dostupan Actasulid lijek koji se koristi u terapiji akutnog bola. Od Plivinih lijekova s tržišta BiH trajno se povlači i Hiramicin 100 mg tvrde kapsule, koji pripada skupini lijekova koji se nazivaju tetraciklinski antibiotici. Zalihe ovog antibiotika, koji se koristi u liječenju upale pluća, kroničnog bronhitisa i raznih drugih infekcija dostupne su do srpnja. Među Plivinim lijekovima koji se više neće moć kupiti u BiH su i Statex tablete za smanjenje kardiovaskularnog mortaliteta i morbiditeta u bolesnika s vidljivom aterosklerotskom kardiovaskularnom bolešću ili dijabetesom melitus. Zbog ukidanja dozvole za stavljanje lijeka u promet trajno je povučen i Plivin lijek Epiramat. Riječ je o lijeku koji se koristi u liječenju djece u dobi od dvije godine i starije, adolescenata i odraslih bolesnika s parcijalnim napadajima sa sekundardnom generalizacijom ili bez nje te kod primarno generaliziranih toničko-kloničkih napadaja i za liječenje napadaja vezanih uz Lennox-Gastautovim sindrom. Ovog lijeka više nema na zalihama u ljekarnama u BiH. Među trajno povučenim lijekovima su i Keytruda, prašak za koncentrat za rastvor za infuziju, zbog globalne odluke kompanije Merck Sharp & Dohme BH d.o.o. o prelasku na drugi dozni i farmaceutski oblik, kao i Cancidas praška za koncentrat za rastvor za infuziju 50 mg/. Razlog povlačenja ovog praška odluka je o nepodnošenju zahtjeva za obnovu dozvole. Zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta neko vrijeme na tržištu BiH neće biti dostupni određeni lijekovi proizvođača Bayer d.o.o. Sarajevo.

Mogućnost zamjene

Među njima su Levitra film tablete, antibiotik Ciprobay, Canesten 3, Canesten 1 te Travocort krema. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode kako su svi proizvođači lijekova dužni navrijeme obavijestiti Agenciju o prestanku isporuke lijekova o razlozima za to te da sve informacije o privremeno ili trajno povučenim lijekovima objavljuju redovito na svojoj službenoj stranici. “U dosta slučajeva postoji mogućnost zamjene lijeka (isti lijek od drugog proizvođača)”, zaključili su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije