Razgovor: Dr. Merima Kruščica

Iz inozemstva je bilo ponuda za posao, odbila 
sam i ostala u BiH

14.11.2017.
u 12:00

U moru negativnih vijesti, kojih su svakodnevno puni mediji u BiH, s vremena na vrijeme nađe se i neka pozitivna koja potvrđuje da nije sve tako crno. Spašavanje života troje ljudi koji su se nedavno našli zarobljeni u automobilu nakon prometne nesreće u Jehovcu kod Kiseljaka, mnoge je potaklo na razmišljanje tko je mlada liječnica koja im je spasila živote. Dr. Merima Kruščica, rodom Sarajka, mlada je liječnica zaposlena u viteškom Domu zdravlja, a upravo ta činjenica bila je presudna za tri osobe čije je živote spasila na putu do posla.mIako joj je tek 26 godina, dr. Kruščica ima životopis ispunjen ne samo najboljim ocjenama u školi i fakultetu, nego i brojnim drugim aktivnostima od kojih većina ima humani karakter. Pored toga, dr. Kruščica je među rijetkim mladim osobama koje su imale prilike, ali nisu otišle iz BiH.

Brzom reakcijom Vi ste im spasili život, ali i ponukali mnoge da se zapitamo tko je zapravo dr. Merima Kruščica?

- Rođena sam 1990. godine u Sarajevu, gdje i živim. Završila sam Srednju školu za medicinske sestre-tehničare (pedijatrijski smjer) kao prvi ponos generacije, a potom diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu s najvišom ocjenom, desetkom! Ponosno ističem da sam aktivna i u brojnim vladinim i nevladinim organizacijama, ali i da sam nogometna sutkinja Prve ženske Federalne lige, liječnica ženske nogometne Reprezentacije BiH, zatim stručna suradnica u Emergency medical service - tvrtka Paramedic, sudionica brojnih medicinskih i srodnih kongresa, konferencija, stručnih skupova, većinom međunarodnog karaktera. Koautor sam medicinskih radova te brojnih uspješno realiziranih projekata. Članica sam Kluba spasilaca 2000, aktivista Medicinske asocijacije BIMA - nevladine, neprofitabilne udruge medicinskih radnika, koja se bavi pružanjem zdravstvene zaštite zdravstveno neosiguranom stanovništvu. Obavljala sam dužnost PR-a Udruge za pomoć socijalno ugroženoj djeci “Smiješak”, koji danas ima i svoj ured u Zagrebu u Republici Hrvatskoj. Najmlađi sam instruktor u Crvenom križu Centar za osposobljavanje kandidata za vozače motornih vozila iz pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći, sportskih trenera, radnika, stanovništva i sl. Certificirana sam sutkinja za natjecanja iz prve pomoći. Prijatelj sam udruge Centra za zdravo starenje, gdje sam se u više navrata obraćala sa zdravstvenim temama korisnicima njihovih usluga. Član sam Centra za demenciju, a ujedno i potpisnik usvojene Deklaracije o demenciji u BiH, što je zaključak Prvog znanstvenog simpozija o demenciji u BiH s međunarodnim sudjelovanjem. Još bih istaknula svoj angažman i aktivno članstvo u nevladinoj organizaciji AID (Alliance of International doctors) od 2014. godine, u kojem sam radila na više projekata od društvenog i humanitarnog značaja. U AID-u sam stekla certifikat o osposobljenosti za rad u izvanrednim situacijama. Liječnica sam u klubu bordo dama SFK 2000 Sarajevo, drugoligašima FK “Radnik”, FK “Famos”. Također sam doping kontrolor u Agenciji za antidoping kontrolu u BiH. Ranije sam radila i kontinuirano se educirala u eminentnoj ustanovi, Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, koju predvodi uvažena prim. dr. Sena Softić-Taljanović. Trenutačno sam zaposlena u Domu zdravlja Vitez na poslovima Hitne medicinske pomoći i obiteljske medicine. Zahvaljujem direktoru DZ-a Vitez dr. Bošku Pavliču na ukazanom povjerenju i brojnim edukacijama, koje se nadam da ću opravdati i biti na usluzi građanima, kao i šefovima službi (obiteljska medicina - dr. Ani Šimunović i HMP - dr. Walid Suliman), na stručnim savjetima, sugestijama, motivaciji, prenijetim znanjima i vještinama.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?