Unatoč optužbama, osudama

Iz Hrvatske odbjegli prevarant našao sigurno utočište u BiH

11.10.2016.
u 07:00

Nakon što su pripadnici državne policijske agencije SIPA na području Mostara uhitili Zlatka Ešegovića (35), rođenog u austrijskom Inns­brucku, s adresom prebivališta u mjestu Sveta Nedelja kod Zagreba, na temelju tjeralice koju su za njim raspisale vlasti RH, on neće biti izručen jer je utvrđeno kako posjeduje i bh. državljanstvo. Interpolova tjeralica je raspisana zbog izručenja i izvršenja presude Općinskog suda u Zagrebu, koji ga je osudio na dvije godine zbog računalne prijevare. Na ovu odluku o neizručenju postoji mogućnost žalbe Kaznenom vijeću Suda BiH, piše Večernji list BiH.

Inače, kako se još 2010. spominjalo, tadašnji direktor unajmljenog restorana “K pivovari” u zagrebačkoj Ilici Jozo Kuprešak (40), njegov konobar M. M.(51) i treći vanjski suradnik Zlatko Ešegović uhićeni su za računalno krivotvorenje, a kada se, nakon kriminalističkih obrada, utvrdio točan iznos koji su uspjeli podići i oštetiti banke koje su alarmirale policiju, uslijedila je prijava i za računalnu prijevaru. Sve je krenulo kada se Privredna banka policiji obratila za pomoć zbog osam svojih klijenata koji su oštećeni nekim sumnjivim transakcijama u kojima je “ishlapila” veća količina novca. Provodeći obradu, istražitelji su utvrdili kako su Kuprešak i njegov konobar, koji je “prodao” obraz zbog veće plaće, na neutvrđen način nabavili skimmer, tj. elektroničku napravu za izuzimanje i pohranjivanje magnetskih zapisa platnih kartica. Potom je poduzetni direktor od 5. do 10. lipnja te godine skimmer instalirao na blagajnu pa je konobar prilikom plaćanja gostiju restorana njihove kartice provlačio i kroz skimmer. Na taj je način s kartica ukupno osam gostiju ukrao podatke koji su završili u rukama direktora koji je zauzvrat nagradio dosad nikad evidentiranog konobara povećanjem plaće koju je ovaj objeručke i prihvatio zbog lošeg imovinskog statusa. Na kraju su ukradeni podaci završili u rukama tada 29-godišnjeg Zlatka koji je izradio više platnih kartica i na njih sve kopirao. Lažne kartice je “peglao” u više trgovina na području cijele Hrvatske. U tome mu je pomagao i do tada čak 215 puta za slične prijevare prijavljeni Dino Živković (36) iz Vukovara, koji je s četiri krivotvorene kartice Hrvatske poštanske banke i PBZ-a na raznim benzinskim crpkama na području Splita, Solina, Kaštela i Trogira plaćao račune za benzin, telefonske bonove, cigarete, prehrambene proizvode i slične artikle. Policajci su i došli do Živokovića kada su istraživali Ešegovića vezano uz 18 kaznenih djela krivotvorenja isprava i prijevara.

Inače, Ešegović je nekoliko godina ranije, u svibnju 2006., bio osuđen na godinu dana i dva mjeseca zatvora zbog krivotvorenja 23.600 kuna, kao i za mito jer je plavce “zamolio” da mu ostave aparaturu za izradu “novca”. Naime, nakon što su ga uhvatili na djelu, pokušao ih je podmititi da mu ostave računalo, skener i printer, a sucu je suznih očiju rekao da je svjestan svoje pogreške, da se kaje i da je spreman prihvatiti kaznu, a ubrzo potom ga je pomilovao tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić. Unatoč tome, Ešegović se vratio svom starom “zanatu” i naposljetku našao sigurno utočište u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije