Staša Košarac

Iz Hrvatske najavili produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima

16.07.2020.
u 08:01

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, je kazao kako je od Državnog inspektorata Hrvatske službeno obaviješten da je moguće produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, što su zahtijevali poljoprivredni proizvođači iz BiH.

Košarac i njegovo ministarstvo su se angažirali na rješavanju problema poljoprivrednih proizvođača u BiH koji su izvozno orijentirani, što je izgleda donijelo rezultat, piše Faktor. 

- U nastojanju da riješimo problem s kojim su suočeni domaći poljoprivrednici prilikom izvoza robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, proteklih dana poduzeli smo niz koraka kako bismo sve relevantne institucije, poput Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, Veleposlanstva Hrvatske u BiH, Veleposlanstva BiH u Hrvatskoj i Misije BiH pri Europskoj uniji, obavijestili o potrebi produženja radnog vremena i omogućavanja rada subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, na kojima se vrši promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije - rekao je Košarac.

Dodao je kako ga je Državni inspektorat Hrvatske jučer službeno obavijetio kako je moguće donijeti odluku o produženju radnog vremena i rada subotom fitosanitarnih inspektora na spomenutim graničnim prelazima na način da radno vrijeme radnim danima bude od sedam do 19, a subotom od sedam do 15 sati.

- S tim u vezi, očekujem da će nadležni organi Hrvatske definitivno usvojiti ovu odluku, koja bi značila pozitivan odgovor na zahtjeve udruženja poljoprivrednih proizvođača iz BiH da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, kako bi svježa roba, s vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvalitete - kazao je Košarac.

Istaknuo je kako će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastaviti aktivno raditi na rješavanju poteškoća s kojima su suočeni domaći poljoprivrednici.

- Jedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo neometan plasman robe na tržište zemalja EU. Iskreno se nadam da ćemo u konkretnom slučaju imati pozitivan ishod na zadovoljstvo domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji su izvozno orijentirani - naglasio je Košarac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?