Konkretni koraci

Iz EK već 16. veljače stižu razgovarati s BiH oko SSP-a

05.02.2016.
u 07:00

Usporedo s Mehanizmom koordinacije, kojim će se urediti svi budući načini komunikacije BiH s Bruxellesom, te objaviti popis pučanstva, BiH će u sljedećih desetak dana kada će se predati zahtjev za članstvo dostaviti Europskoj komisiji i prijedlog oko usklađivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Kako doznaje Večernji list, ako u sljedećih nekoliko dana BiH dostavi prijedlog za vođenje pregovora oko zaključivanja dodatnog protokola na SSP, samo dan nakon što predsjedatelj BiH Predsjedništva Dragan Čović preda zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, krenut će prvi konkretni pregovori s EU.

Spor dvije i pol godine

Naime, kako se doznaje, 16. veljače u BiH bi stiglo izaslanstvo Europske komisije, piše Večernji list BiH. Od ranije je u BiH usuglašen dokument Mehanizma koordinacije koji utvrđuje sve odnose i vođenje budućih pregovora s EU te, što je još važnije, način provođenja europskog zakonodavstva u bosanskohercegovačku praksu. Oko toga formalno bi se trebali još složiti predstavnici entitetskih vlada. A kada bh. vlasti počnu odgovarati na poduži upitnik, najvažniji će joj biti podaci kojih još uvijek formalno nema. A to su rezultati popisa pučanstva i kućanstava. Rezultati popisa stanovništva u BiH, provedenog još 2013., trebali bi biti objavljeni u lipnju, no preduvjet za to i dalje je konačan dogovor o do sada spornim pitanjima obrade prikupljenih podataka, zaključak je kojega su donijeli predstavnici Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih zavoda s Pieterom Everaersom, ravnateljem Ureda za statistiku Europske unije (Eurostat). 
Eeveraers, koji je ujedno na čelu međunarodne promatračke misije čija je zadaća bila nadzirati pripreme i sam popis prvog poratnog popisa stanovništva u BiH, u Sarajevu je boravio kako bi posredovao u rješavanju poteškoća nastalih zbog spora oko toga tko se smatra rezidentom, odnosno tko je bio stvarno nastanjen u BiH u vrijeme popisa. Prema međunarodnim statističkim kriterijima, ključni kriterij je dužina boravka osobe u mjestu popisa, no iz Republike Srpske traže da se status rezidenta definira ovisno o tome gdje je popisana osoba prijavila da radi, odnosno da se školuje. U biti je riječ o zahtjevu kojim bi se iz popisa stanovnika brisala većina onih ratnih prognanika koji do danas nisu u cijelosti riješili svoj status te, primjerice, imaju tek djelomice obnovljene kuće koje još nisu prikladne za stanovanje.

Preliminarni podaci

Everaers je pozvao predstavnike državne i entitetskih agencija za statistiku da dogovor o tome uspostave sukladno međunarodnim standardima te da to učine u iduća tri tjedna. Pod tim bi uvjetom rezultati popisa mogli biti objavljeni u lipnju, priopćili su iz Agencije za statistiku BiH. Podaci iz popisa ključni su kako bi BiH mogla ispuniti upitnik kojega očekuje iz Bruxellesa nakon predaje zahtjeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, što je najavljeno za 15. veljače. Iako je popis stanovnika u BiH proveden još prije dvije i pol godine, do sada su objavljeni samo preliminarni rezultati o ukupnom broju stanovniku. Prema tim podacima, BiH je u listopadu 2013. godine imala 3 milijuna i 791 tisuću stanovnika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije